Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled s prozora

Milan Lenuci sagradio je svoj dom u najljepšem dijelu Zelene potkove

16.05.2016., Zagreb - Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 11 nalazi se kuca u kojoj je nekoc stanovao Milan Lenuci, a trenutni stanar je Mirko Novosel.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
23.05.2016.
u 12:24

U kući na Strossmayerovom trgu danas živi najtrofejniji košarkaški trener Mirko Novosel

Vrt u samom središtu grada, u sklopu Zelene potkove, gotovo da se nije mijenjao već stotinu godina.

Uživa u njemu najtrofejniji košarkaški trener Mirko Novosel, jedini koji je ušao u košarkašku Kuću slavnih u američkom gradu Springfieldu i utemeljitelj današnje Cibone. No njegov boravak tamo ne bi bio moguć da nije bilo Milana Lenucija. Prvi zagrebački urbanist, koji je i osmislio koncept zagrebačke Zelene potkove, ovu je kuću na Strossmayerovu trgu broj 11 projektirao, sagradio i u njoj stanovao. I to baš u stanu u kojem danas živi slavni trener.

Ponovno otkupio stan

– Gradio je kuću osam godina nakon velikog potresa. I sada stan star 126 godina izgleda prilično dobro. Naravno, uz stalno održavanje – kaže Mirko Novosel. Lenuci je, kaže Novosel, u stanu živio sve do svoje smrti 1924. godine. A samo godinu dana kasnije uselili su se baka i djed Mirka Novosela.

– Kuća je imala zanimljivu priču i za vrijeme II. svjetskog rata. Na prvom katu stanovao je ustaški pukovnik Eugen “Dido” Kvaternik, a na drugom Džafer Kulenović, doglavnik NDH. Oni su, naravno, 1945. nestali, a nakon rata pojavio se sudski vještak za procjenu nekretnina koji je podijelio stanove, no moja je obitelj uspjela ostati u kući. I to tako što sam ponovno otkupio stan – kaže Mirko Novosel, koji je u podrumu kuće, na mjestu bivše drvarnice, napravio pravi muzej posvećen košarci.

Na mjestu skladišta ogrjeva danas su tako crno-bijele fotografije na kojima se Novosel smiješi s legendarnim košarkašima poput Dražena Petrovića, Novoselov prsten koji je dobio kad je ušao u Kuću slavnih, medalje, ali i druge brojne nagrade koje je osvojio u životu. Stan je pak umnogome drugačiji od onoga u kojem je živio Lenuci. Ostale su iste samo uzidane kaljeve peći, a osim vrta, isti je i hodnik s vratima i raskošnim vitrajima koji vodi u stan, kao i balkon koji gleda na šetnicu od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića.

Rođen u Karlovcu

– Kuća je trebala imati ulaz za kočije prema izvornom projektu. No odustalo se od toga. Možda zato što je odmah pokraj hotel Palace koji se počeo graditi godinu kasnije. Ne bi bilo zgodno da gosti ovdje odsjedaju uz miris konja – kaže Novosel. A Lenuci, jedan od najpoznatijih zaljubljenika u Zagreb, koji je postao sinonim za najbolji urbanizam grada do te mjere da je Zelena potkova dobila naziv “Lenucijeva potkova”, zapravo uopće nije bio Zagrepčanin.

– Rođen je u Karlovcu, zbog čega mu je Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca postavilo i spomen-ploču na pročelje – kazao je Novosel.

Komentara 2

SZ
Sziget
00:01 27.05.2016.

je li to izgradio onaj koji je bio u gradskom građevnom odboru i mešetario sa placevima i dozvolama: kupovao jeftino poljoprivredne placeve, pretvarao u građevne i onda skupo prodavao

DA
damirtankovic
14:05 25.05.2016.

Stari poštenjak Mirkec, hehe, Univerzijada mu je bila ko melem na ranu, hehe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije