Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Retro brijačnice

Mi smo novi val zagrebačkih brijača i kroz barber shopove čuvamo duh starih brijačnica

22.07.2016.
u 19:00

U novootvorenim salonima na brijanje se čeka i po nekoliko tjedana. Nisu to samo brijačnice već i središta za edukaciju mladih brijača.

Barber shopovi nisu ostali samo jednokratno iskustvo koje je trajao dok i Gentleman’s Jack kada se za tretman stajalo u redu. Danas se za brijanje u salonu Cookie Sandre Zajec, koji se već 11 godina nalazi na Kajzerici, čeka danima – stolice su bukirane i tri tjedna unaprijed. Ona je dio tima The Barbers, u kojem su još Mario Stančić, Marko Stanzl i Alen Relota.

Usavršavala se u Londonu

– Kod mene se muškarci već četiri godine briju na starinski način, no zahvaljujući projektu Gentleman’s Jack Barber Shop pod vodstvom Tome Ricova, okupljen je tim The Barbers – kaže Sandra, koja je u struci već 20 godina.

– Brusila sam zanat kod poznate zagrebačke frizerke Dragice Bilić, ali sam ga usavršavala i u Londonu kod Hrvatice Doris Detel. Moje je pravilo da usluga uvijek mora biti na visini kao i prvi put – kaže Sandra, čiji je salon ukrašen retrodetaljima poput starog televizora, američkih vojnih britvi, stolica Takara, koje je tražila čak osam godina i restaurirala ih.

– Cilj The Barbers nije samo kvalitetno brijanje nego i edukacija, da mladi frizeri njeguju tradicionalno brijanje. A kao The Barbers šest ili sedam puta idemo na različite evente poput Dolce Vita festivala – kaže Sandra. Mario Stančić, Marko Stanzl i Alen Relota dodaju da su oni zapravo čuvari tradicije.

– Mario i ja upoznali smo se u salonu She, u kojem smo tada radili. Tradicionalno brijanje učili smo kod zagrebačkih brijača, išli bismo ulicama i, gdje god bismo vidjeli neku brijačnicu, ušli bismo i pitali možemo li gledati – kaže Marko Stanzl.

Marijev, Markov i Alenov lokal na zanimljivu je mjestu, u Ilici, pokraj Britanca, u preuređenom stanu.

– Sve smo sami uredili predmetima s Hrelića, Britanca... Kada smo mi učili, brada nije bila u modi, a sada je pravi bum. Mislim da je to zato što se sve staro i kvalitetno vraća – kaže Mario Stančić. – Neki dođu bez neke ideje o tome što žele, drugi sa slikom u rukama, nema pravila.

Kod nas se razgovara

The Barbers su otvorili put, svatko tko počne s ovim poslom više neće morati satima tražiti kozmetiku ili nešto drugo, sve je sada dostupno, kaže Marko Stanzl. Marko Šimunović svoju je retrobrijačnicu Polyboy nedavno preselio na novu lokaciju kod Bikers Beer Factoryja u Savskoj ulici. U njoj je izložio je prava izložba predmete iz prošlog stoljeća, stolac za brijanje iz 1907. ili originalne Disneyjeve šalice iz 1951.

– Osim što se bradom izdvajaš iz mainstreama, u brijačnici možeš do kraja razviti i pokazati svoju kreativnost. A iz istog sam razloga htio zapravo biti klesar – kaže Marko, koji ističe da njegova brijačnica ima još jedan smisao.

– Nekada su brijačnice bile mjesto za druženje, to sam htio postići. Ovdje ljudi ne gledaju u mobitele, nego se druže, čak više dolaze radi razgovora nego samog šišanja ili brijanja – govori Marko, koji brije onako kako se to radilo nekad, ali bez britve, iz higijenskih razloga. No, u salonima ekipe The Barbers dobit ćete doživljaj brijanja najbliži onome iz serije Velo misto.•

Komentara 3

GM
Gusta magla
10:48 23.07.2016.

Pa kako retro briju a nebriju britvom.Sta imaju aparate na struju?

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
15:45 24.07.2016.

mladi skojevci

BR
Brankko
15:45 25.07.2016.

Kako su se zvali iventi u barberšopovima kada je engleski jezik bio u nas manje poznat -- recimo, prije sedamdeset-osamdeset godina, u međuratnom Zagrebu? kakav je bio spirit barberšopova u vrijeme kad se u jeziku švapčarilo? Onaj koji se onda educirao -- je li on učio, bio učenik? Što li bi rekao Šenoa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije