Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali dizajneri iz OŠ Odra

Mi bismo da ovako izgledaju školske uniforme

16.02.2017., Zagreb - Ucenici Osnovne skole Odra, nacrtali su svoju viziju skolskih uniformi. DKS_56151162 Photo: Borna Filic/PIXSELL
18.02.2017.
u 14:36

Čini se da o ovoj gorućoj temi svatko ima mišljenje, a pravo je oduševljenje nastalo kada smo o uniformama odlučili pitati i one koji bi ih trebali nositi, odnosno u ovome slučaju učenike jednoga trećega i jednoga sedmoga razreda.

Trebaju li biti ozbiljne ili opuštene? Da ili ne kravati? Suknja ili hlače? A koju tek broju odabrati? Ideje su samo navirale kada su učenici Osnovne škole Odra počeli crtati svoje vizije školskih uniformi. Čini se da o ovoj gorućoj temi svatko ima mišljenje, a pravo je oduševljenje nastalo kada smo o uniformama odlučili pitati i one koji bi ih trebali nositi, odnosno u ovome slučaju učenike jednoga trećega i jednoga sedmoga razreda. A iako znaju da će zadnju riječ imati njihovi roditelji i nastavnici, svatko od njih ima barem nekoliko argumenata za i protiv.

Ma dosadilo bi nam...

– Bilo bi super da smo svi isti – rekla je jedna trećašica, na što joj druga odgovorila: “Dosadilo bi nam za mjesec dana”. Ipak, većina je u ovome razredu bila za uniforme, a posebno bi ih razveselilo, kazali su, da oni sami uistinu mogu sudjelovati u njihovu dizajniranju. A kako bi to izgledalo, pokazali su nam nakon sat vremena marljivog crtanja tušem i gvašem. Svi su se odučili za dvije varijante, jednu za djevojčice i drugu za dječake. Prva je uglavnom uključivala haljinu ili suknju i majicu, a druga hlače i košulju. Većina se odlučila za plavu boju jer su, kako je objasnila njihova učiteljica, nedavno učeći o svom zavičaju saznali da je upravo ta boja simbol Zagreba. Mnogi su uniforme ukrasili i grbom grada, a neki su na njih ukomponirali i obilježja škole. Također, gotovo svi su stavili kravate na uniforme i za djevojčice i za dječake, a objasnili su nam “da je to sada moderno”.

– I ja sam nacrtala plavu uniformu za dječake, ali bih ipak da djevojčice nose ljubičastu haljinu jer je meni to najdraža boja – rekla je devetogodišnja Lana Bulić, koja bi što prije voljela obući uniformu koju je zamislila. No među starijim učenicima ne vlada toliki entuzijazam. Za uniformiranost su samo ako bi ona bila ležerna i moderna, nipošto ne žele tradicionalne kute kakve su se nekada nosile.

– Bilo bi OK da svi nosimo isto, ali da su to neke hudice, trenirke ili traperice – rekao je sedmaš Ivan Kljujev, čije su kolege pri crtanju manje razmišljali o “muškim” i “ženskim” varijantama, a više o zimskim i ljetnim kombinacijama. Dotaknuli su se i pitanja koliko bi uniformi dobili jer su u dobi, priznali su, kada se pojačano znoje i moraju majice mijenjati svaki dan.

Bili bi dostupni svima

Što se tiče dizajna, sedmaši uniforme nisu povezivali sa zagrebačkim motivima. Neki su se odlučili za školske simbole, dok je dio razreda bio i za markirane uniforme, poput Nikea, Adidasa… Iako znaju da je cilj uniformi smanjiti socijalne nejednakosti, kazali su da to ne znači da ne mogu nositi brendove. Ovako bi oni bili dostupni svima, a i uniforme zapravo ne bi bile striktno vezane uz školu, nego bi tako bile odjeća koju mogu nositi i u slobodno vrijeme.•

Ključne riječi

Komentara 7

SA
samoistina5
02:10 21.02.2017.

Svaka čast dječjim kreacijama, ali uniforme su čisto nametanje. Ne vidim ništa pozitivno u tome, jer je djeca razlikuju po tenisicama, mobiteljima, što i gledaju. Bolje dajte taj novac, cca 20.000.000,00 kn za socijalne slučajeve, pomozite potrebitima, dajte obiteljima s više djece, a ne sada pred lokalne izbore glumiti humanitarce...

FA
fakin2012
09:33 19.02.2017.

uniforme nose djeca bogatih u UK i USA, u privatnim školama, kako bi se izdvojili od djece siromašnih u državnim školama, tu su još iPhonei, tenisice, markirane torbe koje se razlikuju 500-1000 kn u cijeni od najjeftinijih.... ja sam protiv "uniformi"!

LA
larala
09:30 21.02.2017.

ucenici su crtali uniforme prije nego li su prebrojani listici za ili protiv istih u školi...i, ne uopce nisu ove uniforme silom nametnute,u razredu je 5 roditelja za 20 protiv al, ce klinci nositi uniforme....pametnome dosta, bez da se i zna za plan o tome kako uvođenjem uniformi trebamo vratiti hr. tekstilnu industriju na noge....pljuc pa samo narode nastavite izlaziti na referendume i izbore, da lakše manipuliraju vašim glasovima i rade vas budalama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije