Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveni piknik

Letite MIG-om 21 i stvorite si šarenu lavu

Piknik
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/10
23.09.2016.
u 16:35

Manifestacija puna tehnoloških novotarija i eksperimenata može se u Jadran filmu posjetiti još u subotu i nedjelju od 10 do 17 sati

Iako se dosad nije susrela s programima za modeliranje, osmašica Andrea Pavlešen uspješno je u samo nekoliko minuta dizajnirala privjesak sa svojim imenom i isprintala ga na – 3D printeru.

– Jednostavan je to program kojim svatko može rukovati i iz prve ruke vidjeti kako radi nešto što se još donedavno smatralo SF-om – kaže Danijel Šimunić iz Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja je među 150 izlagača na petom Znanstvenom pikniku, koji se održava u Jadran filmu u Dubravi. Mnifestacija kojoj je cilj znanost i tehnologiju približiti javnosti počela je danas i traje do nedjelje, a ove se godine očekuje više od 50.000 posjetitelja.

Svi oni na štandovima, među ostalim, mogu napraviti vlastiti detektor laži, isprobati MORH-ov simulator leta i “upravljati” MIG-om 21, upoznati se s robotima, ali i starim računalnim igricama, poput Pacmana, te naučiti više o pokusima.

– Posjetitelji mogu vidjeti kako funkcioniraju kemijske aparature, ali i sudjelovati u eksperimentima – govori studentica molekularne biologije Ana Rastija dok u Plivinom svijetu čudesnih pokusa pokazuje svojstva suhoga leda. Složeniji eksperimenti profesionalnih kemičara na istom su štandu na rasporedu danas i sutra od 11 do 12 sati. A osim profesionalnih izlagača, na pikniku se predstavljaju i škole.

– Pomiješali smo u epruveti vodu s bojama, dodali ulje i malo soli te dobili smjesu poput šarene lave koja jako lijepo izgleda – objašnjavaju osmaši Mihael Belas i Antonio Jularić iz OŠ Sesvetska Sela. Iako jako vole pokuse, ovaj nisu učili na nastavi nego su ga pripremili posebno za znanstveni piknik, a šarene epruvete potom su dijelili kao suvenir. Dobiti ih mogu svi koji još u subotu i nedjelju od 10 do 17 sati posjete Znanstveni piknik. Cijena je pojedinačne ulaznice 10, a obiteljske 25 kuna. •   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije