Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaljubljenici u japansko mačevanje

Kenjutsu je pravi lijek za stres, pročisti vas kao osam sati sna

22.3.2017., Zagreb - Drustvo japanskog macevanja KIAI.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
26.03.2017.
u 15:36

Menadžeri, dizajneri, programeri u Društvu japanskog mačevanja Kiai postaju "samuraji"

Preko dana su povjesničari, dizajneri, programeri i menadžeri. Navečer, kada odjenu samue, nošnju koju budistički svećenici koriste za rad u polju, te u ruke uzmu bokkene, drvene mačeve duge 60 i 100 centimetara, pretvaraju se u zagrebačke samuraje. Njihovo je bojno polje sportska dvorana na Savskoj, a 18 članova Društva japanskog mačevanja Kiai nekoliko puta tjedno uči kenjutsu, drevnu vještinu koja potječe još iz doba feudalnog Japana.

Meditacija i kate

– Riječ je o vrlo zahtjevnoj vještini u kojoj nije važna fizička snaga, već strateško razmišljanje. Svaki korak i potez mačem treba biti isplaniran jer ga ne smijete pomaknuti ni prerano ni prekasno – objašnjava učitelj Vlatko Čerepinko, koji kenjutsu vježba već pet godina. Dozvolu za vođenje zagrebačke škole dobio je od glavnog majstora, sokea Kajiya Takanorija, koji je 12. izravni nasljednik slavnog japanskog borca, ratnika i osnivača borilačke škole Miyamoto Musashija iz 17. stoljeća. Jedini je takav klub u Zagrebu, a djeluje od rujna prošle godine.

– Borilačkim i ratnim vještinama bavim se već 15 godina, a nakon stresnog dana na poslu, trening me “pročisti” kao osam sati sna. Pomaže mi u fokusiranju, koncentraciji i strpljenju i u drugim područjima života – otkriva Deniver Vukelić. Trening počinje laganim zagrijavanjem, trčanjem i rastezanjem, a nakon toga ponekad slijedi meditacija. Potom se vježbaju kate, borbe sa zamišljenim protivnicima koje prikazuju različite tehnike napada i obrane, s mačevima i bez njih, a ponekad se polaznici okušaju i u sparingu.

Pobijedite sami sebe

Dakako, sve je u kontroliranim uvjetima, s kacigama i zaštitnom opremom te bez pravih mačeva pa ozljeda, srećom, nema. Za razliku od mnogih borilačkih vještina, kenjutsu nema pojaseve ni natjecanja. Osim gracioznih pokreta u borbi koji ne djeluju agresivno već izgledaju poput plesa, kenjutsu je i učinkovit način za eliminaciju strahova. 
– Prva pogreška ujedno je i zadnja, što osobito dolazi do izražaja kada se fizički i psihički suočite s mačem i osvijestite opasnost. Jako nam je važna duhovna dimenzija jer se ne kaže uzalud da je pobjeda odlučena i prije samog meča, što se vidi i u očima borca – objašnjava Čerepinko.

Cilj je kenjutsua uskladiti tijelo i um te postići da se u borbi više ne razmišlja o potezima već da se nesvjesno reagira na energiju protivnika i da oni budu automatski. Lekcije naučene na treningu tjeraju polaznike da budu strpljivi, nauče se nositi s problemima, pomiču vlastite granice te pobijede sami sebe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije