Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Kakva je to škola u kojoj učenici moraju dizati bunu zbog nepotizma i korupcije

Prosvjed
Foto: Marko Prpić/Pixsell
23.12.2016.
u 16:17

Pa iako bune srednjoškolaca nisu neobične i još se pamte one protiv državne mature i sustava ocjenjivanja ili za dulje školske praznike, ovakav je prosvjed ipak novost.

Stop nepotizmu i korupciji u školstvu! Kvalifikacije ispred veza! Je l’ vas sram!... Samo su to neki od natpisa koji su se mogli vidjeti na transparentima ispred Poštanske i telekomunikacijske škole na Kennedyjevu trgu, a koje su u rukama nosili sami – učenici.

Pa iako bune srednjoškolaca nisu neobične i još se pamte one protiv državne mature i sustava ocjenjivanja ili za dulje školske praznike, ovakav je prosvjed ipak novost. Potaknula su ga sumnjiva otpuštanja i zapošljavanja. Dvije nastavnice Ivana Kranjec i Marina Vikić dvije su profesorice zaposlene na početku školske godine. Kada su odradile probni rok, posao na neodređeno ipak nisu dobile iako tvrde da je njihova evaluacija bila zadovoljavajuća. Razlog zbog kojeg su otpuštene, tvrde, taj je što je ravnatelj Zlatko Sviben na njihovo mjesto postavio svoje prijatelje. Učenici su se stoga okupili i poručili da im je dosta nekvalificiranih profesora, nepotizma i korupcije, a pale su i teže optužbe. Učenici su neke od profesora, naime, prozvali da pijani drže nastavu, a neke čak i za pedofiliju. S druge strane ravnatelj napominje da u zadnjih nekoliko godina nije bilo nikakvih pisanih pritužbi.

Problem do problema kojima se, čuli su se neki komentari, učenici uopće ne bi trebali baviti. I možda takvi komentari donekle stoje, no to nije zato što su učenici premladi. Učenici su i te kako dovoljno stari da razumiju probleme koji ih okružuju i njihovo se mišljenje mora čuti. No oni se takvim problemima ne bi trebali baviti jer bi ih netko drugi morao riješiti. Uopće ne bi smjelo doći do takvog stanja u školi da učenici u ruke moraju uzeti transparente protiv nepotizma. Oni bi se trebali baviti zadaćama, fakultetima te ostalim društvenim pitanjima koja se tiču mladih. Pa iako jesu dovoljno stari da se pitanjem nepotizma bave, ipak se još ne bi trebali time baviti. Učenici će, nažalost, potrošiti puno vremena u životu na borbu protiv nepotizma.•

Ključne riječi

Komentara 2

DA
darwil
20:58 23.12.2016.

Odmah poništiti natječaj i raspisati novi.Pa zar nije dosta jedan Bandić i njegov nepotizam,rođizam,kumizam,uhljebizam,izborizam,uvlakizam.....

ZG
zgblabla
09:07 24.12.2016.

a joj klinac mi ide u tu školu.Nije mi jasno što rade razno razne inspekcije. tj za 5 minuta se može dokazati korupcija u toj školi ako se želi naravno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije