Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Kako slaviti znanost uz mirise cimeta, kave i ispuha automobila

Marš za znanost ispred spomenika Tesli u Masarykovoj
Jurica GaloićPixsell
25.04.2017.
u 11:40

Jedino je mjesto za spomenik Nikoli Tesli ono u kojem je znanost upravo način života

Skupilo se u subotu dosta građana u središtu grada, ozbiljan se broj priključio međunarodnom Maršu za znanost. Uvijek je dobro vidjeti da se uključujemo aktivno u takve svjetske manifestacije, pogotovo kada je riječ o nikada dovoljno cijenjenoj znanosti. I tako se domarširalo do spomenika Nikoli Tesli. Znanstveniku su nekoliko dana prije prekrili i oči, da ne vidi u kako se jadnom stanju znanost danas nalazi. Samo, ne treba mu taj povez micati. Jer on svakoga dana ne može vidjeti ništa osim gužve. Kada bi se i mogao okrenuti desno, vidio bi tek stijenku ograde terase lokalne slastičarnice. Čak su i kritike banalnosti smještanja Teslina spomenika u njegovu ulicu bile pogrešne. Spomenik, naime, stoji u Masarykovoj, a ne Teslinoj ulici. No dobro, idemo dalje. Gotovo svake godine pojavi se inicijativa da se spomenik Nikoli Tesli makne s te u najmanju ruku neadekvatne lokacije pa smjesti negdje drugdje. Najbolje na prostrane livade Instituta Ruđer Bošković gdje bi sjedio nasuprot još jednom velikanu znanosti, upravo Ruđeru Boškoviću. Odnosno da se tamo vrati jer spomenike je veliki Ivan Meštrović izradio kao poklon Institutu. I inače se Bandićeva fascinacija Teslom teško može okarakterizirati drugačije osim kao čudnom, da ne kažemo bizarnom. Najprije taj spomenik, koji je 2006. otkrio zajedno s još nekoliko političara, među kojima je bio i ondašnji predsjednik Stjepan Mesić. On je smještaj opravdao izjavom kako ima onih koji misle da se spomenik u taj prostor ne uklapa, ali da se ni Tesla nije uklapao u prostor jer da je od svih bio – drugačiji. A onda se prošle godine dodalo Teslino ime Tehničkom muzeju. Ima tu čak i neke logike, makar zato što je tamo Demonstracijski kabinet Nikole Tesle. No, opet, je li baš to najbolji način odavanja priznanja najvećem znanstveniku? Nije. Ako se to ne može napraviti na adekvatan način, a onda bolje nikako. Nego ovako – nekako, bez previše smisla i još uz prekidanje tradicija i ideja umjetnika poput Ivana Meštrovića.     

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
12:23 25.04.2017.

"Skupilo se u subotu dosta građana u središtu grada, ozbiljan se broj priključio međunarodnom Maršu za znanost." Koja laž!!! Bilo ih je najviše stotinjak, ako i toliko! Bio sam tamo!!!

Avatar Personal
Personal
13:12 26.04.2017.

Gluposti. Znanost ne treba ovakve djetinjaste cirkusarije. Koliko tih na protestu studira za znanstvenike, a koliko ih je sa politologije ili sociologije i ostalih ljevičarskih kvazi-znanosti.

MI
miso
15:28 25.04.2017.

Znanost bez potpore u proizvodnjama je samo 'znanost' i ništa više. Puniti i najbolje svjetske stručne časopise našim člancima je samo papirnata znanost. Znanost treba jako proizvodno, a onda time i financijsko uporište. Toga je prije osamostaljenja bilo i u Hrvatskoj, a danas toga više nema i - kako sada stvari stoje - nikada više i neće biti. ... Jedna mala privatna firmica čak i nakon osamostaljenja proizvodila, razvijala, školovala magistre i doktore znanosti, ... a onda je došla inspektorica Zora B. i rekla; dosta je bilo, nema više. Privremeno vam uzimam svu vašu robu (34860158,00 kuna, dakle preko 34 milijuna kuna) i nikada ju do danas nije vratila. Pa ti braco tjeraj svoju znanost! ... To je Hrvatska. (Podaci o inspektorici poznati komentatoru).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije