Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arca u NSK-u

Kaciga sa senzorima protiv 3D printane robotske ruke

Arca 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
22.10.2016.
u 11:23

Najveća se gužva stvarala kod ringa u kojem ste se mogli boksati. Ne stvarno, nego elektronički, uz kacigu i prsluk sa senzorima

Nacionalna i sveučilišna knjižnica mjesto je održavanja 14. po redu međunarodne izložbe inovacija ARCA. Kao i uvijek, i ove godine zabilježili smo nastup domaćih izlagača i pronašli nekoliko inovacija s doista velikim potencijalom. Odmah smo uočili gužvu kod prostora oblikovanog u ring.

Zna i nokautirati

– Ovo je elektronički boks sa zaštitnom kacigom i prslukom na kojima su senzori, kod takvog boksa nema ozljeda. Ne treba sudac jer sudac je elektronika. Predstavio sam ga još prije devet godina u Londonu i usavršavao sam ga, od države sam dobio samo 15.000 kuna. Ideja je došla od mojeg unuka – rekao je Pavao Potočki.

Na ARCA-i svoj prostor imaju učenici Prve tehničke škola Tesla.

– Naša robotizirana ruka je, osim ležajeva i motora, u cijelosti 3D printana. Kreće se u svim smjerovima – kazali su Ana Cvitković, Vili Dunatov i Željko Pršlja, mladi Teslini inovatori.

– Na ovom 3D printeru radimo četiri i pol godine, sada smo na njega stavili motore za CNC uređaj – dodao je Filip Marjanović.

Teško bi bilo zamisliti izložbu inovacija bez Fakulteta elektrotehnike i računalstva.

– Biomehanička vaga za dinamičku analizu posture razvijena je u suradnji s dr. Stanislavom Peharcem. Radi se o vagi putem koje utvrđujemo je li stav osobe pravilan ili se više oslanja na lijevu ili desnu nogu, tako i uzrok bolova, recimo u vratu – objasnio nam Krešimir Friganović. Una Pale pokazala nam je osobni elektromiograf Mymyo.

– Ideja je da uređaj služi u fizioterapiji. S njim na aplikaciji za smartphone možemo točno vidjeti koji se dio mišića aktivira kada ga napnemo – rekla je Una, a Matea Đonlić pokazala nam je Escape.

– Napravili smo softver kojim se sinkroniziraju kamera i projektor pa na ekranu dobivate trodimenzionalnu sliku ljudskog tijela – kazala je.

Uskoro ćemo iz domaće radinosti moći kupiti i 3D printer.

– Dolazit će u dijelovima za oko tri tisuće kuna. Imamo i e-policu zbog koje više nema ručne zamjene cijena, nego se sve radi računalom iz daljine, a uključena je i u PC blagajnu. Utipkate nove cijene i one se pojave na LCD-ima – rekao je Josip Almaši. Zanimljivo je bilo na štandu Društva inovatora Pula gdje će neke inovacije zanimati motocikliste.

SMS o lokaciji motociklista

– S uređajem za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača motociklisti mogu biti sigurni jer, ako senzor “osjeti” takvo neobično gibanje, odmah će poslati SMS s informacijom o tome i lokacijom, ako treba na više adresa – kazali su nam o izumu Puljanina Siniše Brođanca. Kako bi trebalo izgledati pranje ruku u budućnosti, pokazala je Romina Petaros. – U uređaj je potrebno samo staviti ruke, sve će ostalo uređaj napraviti sam za vas, oprati i posušiti vas – rekla je Romina. Ivana Palčić predstavila je Re-step, inovativan uložak koji se koristi kod ozljeda stopala ili noge.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije