Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjižnica Bogdana Ogrizovića

Besplatno čitanje američkog tiska na tabletima u čitaonici

Knjižnica
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
28.10.2016.
u 11:00

Iako čuvaju godinama, desetljećima, pa i stoljećima stare pisane riječi, i knjižnice moraju ići ukorak s vremenom. To je ozbiljno shvatila knjižnica Bogdana Ogrizovića koja u svojoj čitaonici ima deset tableta za čitanje američkog tiska.

– Uvođenje novih tehnologija važno je jer želimo pokazati da računala, tableti i mobiteli ne služe samo za igranje igara nego i za edukaciju – rekla je Marina Lončar, voditeljica američkog kutka u kojem se tableti nalaze. Kutak je pokrenut prije 10 godina u suradnji s Američkim veleposlanstvom kako bi građanima u njemu bila dostupna američka literatura, ali i popularni američki tjednici i mjesečnici. Počelo se s tiskanim izdanjima, a sada je već opremljena e-čitaonica.

– Veleposlanstvo sponzorira pretplatu za online izdanja američkih časopisa koja se naplaćuju, tako da članovi knjižnica mogu kod nas besplatno pročitati ono što inače ne mogu kod kuće – govori Marina Lončar te dodaje kako je već provedena edukacija za djelatnike, a trenutačno se održavaju radionice za korisnike, posebice za djecu. Knjižnica u Preradovićevoj 5 prva je u mreži Knjižnica grada Zagreba (KGZ) koja je krenula s ovakvim programom, a zasad je u ponudi dostupno 15-ak američkih časopisa. Pokrivaju više tematskih područja pa se tako mogu digitalno “prelistati“ TIME, The New Yorker, Discover, Vanity Fair, The Rolling Stone, Seventeen...

Voditeljica napominje kako u kutak podjednako dolaze i Zagrepčani i stranci koji žive ovdje. Online izdanja zasad se mogu čitati samo u knjižnici, ali je cilj omogućiti članovima knjižnice da račun koriste i kod kuće. Također, plan je u budućnosti ostvariti suradnju i s drugim veleposlanstvima te dodati u ponudu i druge časopise osim američkih. Zasad se u ovoj knjižnici može prelistati još i njemački Spiegel, a u knjižnici Božidara Adžije Spiegel i britanski The Economist, ali u tiskanom izdanju.•

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar links
links
12:19 28.10.2016.

Pohrlite citati nepristrana, edukativna, dobronamjerna americka novinarska djela!!!usreciti cete se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije