Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema više "kolovoške pustoši"

Gotovo je, vraćamo se u normalu, valjda niste potrošili sve peneze...

25.08.2016., Zagreb - Nakon sezone godisnjih odmora Zagrepcani su se vratili u grad.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
26.08.2016.
u 14:00

Obrtnicima je Završio godišnji, opet su gužve na cestama, kafići su proradili, stižu studenti...

Kako se smanjuje broj dana koji su ostali do kraja ljeta, tako se u Zagrebu povećava broj ljudi. Poznatu “kolovošku pustoš” već je zamijenila prava gradska vreva, a tek se poneki sretnici koji su godišnji sačuvali za kraj ljeta mogu nadati da će je izbjeći.

Uskoro više autobusa

Gužva se prvo može primijetiti na prometnicama koje su opet pune automobila. Zagrepčani tako mogu zaboraviti dolazak od Dubrave do Novog Zagreba za 15 minuta, a vozačima dodatne glavobolje zadaju i ljetni radovi jer nisu još baš svi dovršeni. U Selskoj će se, primjerice, kopati još ovaj tjedan, a asfaltiranje Avenije Dubrovnik trajat će do kraja mjeseca. Do tada će svi koji idu autom na posao morati pretrpjeti čari “ljeti prekopanog Zagreba“. Ipak, od idućeg će tjedna lakše biti svima koji na posao idu javnim prijevozom jer se ukida ljetni vozni red te će se na ceste pustiti više vozila s većim brojem polazaka. Već je krajnji čas, napominju Zagrepčani, jer gužve su ovog tjedna u tramvajima i autobusima postale neizdržive.

Osim na posao, Zagrepčani ponovno mogu i u šoping jer su se na svoja radna mjesta vratili obrtnici i trgovci. Uglavnom su svi u kolovozu uzeli kolektivni godišnji odmor te su zatvorili svoje radnje, no od ovog je tjedna većina opet zasukala rukave. Među njima je i zlatar Ivan Petek, koji radionicu u Vlaškoj 78 svakog ljeta zatvori uz specifičnu poruku koju ostavi mušterijama, a koja nasmije sve prolaznike. I dok je ove godine taj strastveni ribič uživao u odmoru, na vratima je ostavio poruku koja je ubrzo postala hit i na društvenim mrežama: “Sve mi je teže delat, a nemrem vas ostaviti. Odoh na more. Željno vas čekam 22. 8. da me zvlečete iz minusa.”

– Mislim da ljudima fali malo smijeha, moje poruke ih uveseljavaju pa su postale tradicija – kaže zlatar koji, kako piše i na poruci, od ovog tjedna opet čeka mušterije. S obzirom na to da se većina kupaca vratila u Zagreb, obrtnici se nadaju da na moru ipak nisu potrošili sve peneze, pa će sada krenuti i potrošnja u metropoli.

Kao da nikad nismo ni otišli

Da se novčanici na obali nisu ispraznili nadaju se i ugostitelji. I dok su oni u centru grada imali navalu turista tijekom cijelog ljeta, mnogi su se kafići, restorani i klubovi također odlučili za kolektivni godišnji, posebice oni koji nisu na turističkim lokacijama. No, odmor koji je uglavnom trajao od početka do sredine kolovoza za većinu je gotov, pa su terase kafića opet pune.

– Bili smo malo na Jadranu, ali opet se radi punom parom, kao da nikada nismo ni otišli na odmor – govori u žurbi konobar Ante Milavić dok nosi piće gostima u kafiću Roko. Ponovno se otvorio ovaj tjedan s obzirom na to da je najpopularniji među studentima iz obližnjeg doma Stjepan Radić u koji su također počeli stizati stanari. Iako akademska godina počinje u drugoj polovici rujna, u dom su se vratili oni kojima je ostao neki od ispita. Zato je prvi dan useljavanja na Savu stigao i student KIF-a Domagoj Kudric. Nije iznimka, kaže, ekipa se veoma brzo skupi i Sava odmah opet zaživi. Baš kao i cijeli Zagreb.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar ivo587
ivo587
14:31 26.08.2016.

Gužve na cestama i tupavci koji su se vratili s mora i donijeli svoju retardiranost na ceste.

TH
than
23:44 28.08.2016.

Bas je bilo dobro.... Manje guzvi, sve prazno, masa popusta na glupu robu, tipa jesenska/zimska od prosle sezone. Sakrili ljetnu, sada neka im je.... Penezi su ionako potroseni, sada treba stediti za Bozic i Novu godinu.

KO
komentatorv3
15:15 29.08.2016.

"zagrepcani" su se vratili od doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije