Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što u 2017. spremaju teatri

Gledat ćemo baletne “Glembajeve”, kazališni “Ustav” i Ćirine “memoare”

18.01.2017.
u 16:00

Histrioni postavljaju "Kći Lotrščaka", Frljić režira dramu u &TD-u, nagrađena "Črna mati zemla" stiže na daske ZKM-a, a Gavella će na jesen dobiti novu dvoranu

Iako je sjajnu godinu teško nadmašiti, upravo su si taj zadatak u 2017. dali zagrebački teatri, a mi smo doznali što ćemo u njoj gledati na kazališnim daskama.

Dvije drame prema svjetski poznatim tekstovima, “Zimska priča” Williama Shakespearea i “Ivanov” Antona Pavloviča Čehova, pripremaju se u Hrvatskom narodnom kazalištu. Iza prve, čija je premijera već u veljači, stoji mlada engleska redateljica Polly Tritschler, kojoj je ovo prva suradnja s HNK-om, a iza druge jedan od najpoznatijih litavskih redatelja, Eimuntas Nekrošius. Emotivna ruska drama o smislu egzistencije moći će se pogledati u svibnju. Što se tiče domaćih snaga, redatelj Krešimir Dolenčić na scenu HNK-a idući mjesec donosi satiričnu operu “Zaljubljen u tri naranče” Sergeja Prokofjeva, koja je prvi put izvedena 1921. godine u Chicagu. Redatelj i koreograf Leo Mujić priprema, pak, “Gospodu Glembajeve” Miroslava Krleže, jednu od najizvođenijih domaćih drama. Ovog će puta, međutim, to biti baletna inačica, a premijera je u svibnju.

Gavranov libreto

Još jedna kultna priča hrvatske književnosti, “Kći Lotrščaka” Marije Jurić Zagorke, stiže na pozornicu, i to Kazališne družine Histrion. Režirat će je njihov utemeljitelj Zlatko Vitez, a premijera ljubavne priče između Manduše i Divljana s povijesnim elementima očekuje se u srpnju.

Kazališna adaptacija jednog novijeg hrvatskog romana, “Črna mati zemla”, priprema se u Zagrebačkom kazalištu mladih. Djelo je to Kristiana Novaka iz 2013. godine o uspješnom mladom piscu Matiji Dolenčecu, koji skriva tragičnu priču o svom djetinjstvu u međimurskom selu, o smrti oca, misterioznim samoubojstvima, osjećaju krivnje, lažima, samoći i ljubavi. Knjiga je prije tri godine dobila nagradu T-portala za najbolji roman, a premijera predstave u ZKM-u bit će 1. travnja.

Na Kaptolu 9, u Kazalištu Komedija, sprema se, pak, novi mjuzikl “Byron” skladatelja Darka Domitrovića, i to po libretu Mire Gavrana, najizvođenijeg suvremenog hrvatskog dramatičara. Djelo čija se radnja odvija u Veneciji 1820. godine govori o ljubavnim zavrzlamama u čijem je središtu Lord Byron, kojeg će utjeloviti Đani Stipaničev i Dražen Bratulić, a premijerno će biti prikazano 23. veljače.

Još jedna predstava prema tekstu Mire Gavrana priprema se u Satiričnom kazalištu Kerempuh. Komedijom “Traži se novi suprug”, koja se premijerno prikazuje 21. siječnja, redatelj Željko Königsknecht proslavit će 35. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja u tom teatru. Potom u veljači i travnju slijedi postavljanje na pozornicu dvaju velikih domaćih filmskih hitova. Prvi je “Ustav Republike Hrvatske” u režiji Vinka Brešana prema tekstu Ante Tomića. Istoimeni film redatelja Rajka Grlića opisan je kao “ljubavna priča o mržnji”, a prati živote četvero ljudi koji stanuju u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih. Kad je stigao u kina, izazvao je veliko zanimanje javnosti, a isto se očekuje i od predstave. Druga je potencijalna uspješnica “Narodni heroj Ljiljan Vidić” u režiji Krešimira Dolenčića, a film istoga naziva redatelja Ivana-Gorana Viteza o zbivanjima u Drugom svjetskom ratu također je punio domaće kinodvorane.

– Kod nas se ove sezone hitovi s filmskog platna sele na kazališne daske, a interes je već jako velik – poručuju iz Kerempuha, koji za ožujak najavljuje i premijeru monodrame o životu Miroslava Ćire Blaževića. Priprema je Tarik Filipović, koji je već poznat po sjajnim imitacijama “trenera svih trenera”. Premijeru nove predstave imat će i Oliver Frljić, koji u Teatru &TD postavlja dramu “Sve sretne obitelji...“.

Šoljanovi susreti

Sljedeća je premijera u Gradskome kazalištu Gavella 16. veljače, i to “Romanca o tri ljubavi” prema tekstu Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana, ravnatelja teatra. Slovenski redatelj Matjaž Pograjc postavlja pak predstavu “Nevidljivi” prema tekstu Tene Štivičić, a gledat ćemo je od svibnja.

– Probe su već u punom jeku, a osim novih predstava, pripremamo i Krležine noći te Šoljanove susrete – najavljuje Boris Svrtan.

Nakon završetka sezone Gavellu pak očekuje velika novost – gradnja nove dvorane. Lokacijska i građevinska dozvola već su ishođene, a radovi se planiraju na ljeto nakon provedene javne nabave i odabira izvođača. Otvorenje bi trebalo biti potkraj rujna.•

Ključne riječi

Komentara 2

NE
Neba
08:13 19.01.2017.

A što je sa predstavama D. Vrgoč u HNK koje su igrale samo jednu sezonu? Sicilijanske večernje, Vučjak, Mimi, Peleas i Melisande, Manon, Evanđelje, Lulu, Onjegin...Prazno gledalište je ukinulo ove skupe i preskupe predstave nakon jedne sezone. Sada se punii polako gledalište starim predstavama - Ero, Seviljac, Boheme, Orašar, Zrinjski i to se prikazuje kao uspjeh ove uprave! Ministarstvo treba raspisati natječaj u rujnu ove godine, pa se stvara privid u medijima o uspješnosti ove najgore uprave u povijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije