Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upoznajte mačku koju svi fotkaju

Garfield iz Petrinjske živi u izlogu već devet godina. A toliko ima i kilograma

23.01.2017., Zagreb - Debela macka Garfield stanuje i spava u izlogu Zoo Vili petshop trgovine u Petrinjskoj ulici.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
24.01.2017.
u 16:50

Mačka Greta maskota je trgovine u Petrinjskoj ulici. Jako je umiljata, a turistima je prava atrakcija. Često pitaju prodavače za koliko je novaca prodaju

Gotovo da nema Zagrepčanina, ali i turista koji se, prolazeći pokraj izloga trgovine u Petrinjskoj ulici, za 10 sekundi ne vrati nekoliko koraka. Žele provjeriti jesu li dobro vidjeli – golemu mačku koja mirno spava u velikoj plastičnoj košari. Ponekad zađu i u dućan kako bi pitali je li mačka stvarno živa. No ne samo da je živa već je i prava maskota trgovine opreme i hrane za kućne ljubimce. Ime joj je Greta, devet joj je godina, a gotovo toliko ima i kilograma.

Zna se tko je šefica

U trgovini je, međutim, nismo zatekli u izlogu, već na blagajničkom pultu. Odmah pri ulazu jer se zna tko je “šefica”.

– Psi je se nerijetko boje iako je s nekima od njih prijateljica. U trgovini živi devet godina, otkad su je kolegice namamile s ulice i udomile – govori nam prodavačica Tanja.

Velika Greta prava je maza, a po svom “stilu” mogla bi se prozvati i zagrebačkim Garfieldom. Ujutro se najede pa spava do 12.30 sati. Tada je međusmjena u dućanu pa je već naučila da bi je ponovno netko mogao počastiti kojim zalogajem probrane mačje hrane. Tada će se možda i poigrati s vama, ako ste joj zbilja dragi. Ako niste, Greta lijeno odšeće nazad do pulta ili jedne od košara u izlogu. I opet spava, gotovo bez prekida do sljedećeg jutra.

Ništa od dijete

– Najzanimljivija je turistima. Oni uredno dolaze u trgovinu i pitaju kolika joj je cijena. Ljudi je stalno fotografiraju i naprosto je obožavaju – kroz smijeh kaže Matija, jedan od Gretinih “skrbnika”. Ali maca koja je postala zaštitno lice dućana nema cijenu.

Dok spremno “pozira” ispred objektiva fotoreportera, pomislili biste da je razmažena. No njezini udomitelji uvjeravaju nas da to nije slučaj i da je jako strpljiva i nezahtjevna maca.

– Jako se voli maziti, ne grebe i ne grize i nikada ništa nije uništila u trgovini – kaže Tanja.

Na Gretinu žalost, pokušali su je staviti na dijetu. Ali kilogrami nikako ne idu dolje, kroz smijeh kažu prodavači u dućanu.

– To je zato što se slabo kreće – govore i odmahuju glavom.

Tek ponekad, za lijepa vremena, Greta se posunča ispred trgovine. A dok je hladno, ona će rado iskoristiti poziciju na kojoj joj “zavide” sve mace uličarke i zavaliti se u svoju toplu košaru. Neće reagirati čak ni na kucanje po staklu jer je na pažnju i nas, dosadne ljude, već navikla. I tako do proljeća, kada se “Garfield iz Petrinjske” možda probudi iz “zimskog sna”. •

Komentara 1

EV
evropljanin
07:58 25.01.2017.

Jednostavno divno. Hvala tim dobrim ljudima koji se brinu za Gretu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije