Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Evo zašto nije čudno da ljudi hoće “veliko” kad Bandić kaže “malo”

Prosvjed
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
22.11.2016.
u 17:13

Zagrepčani u svom gradu žele dijalog, a ne monologe, i to je ono što prosvjedima traže.

Cvjetni, Britanac, Središće, Sopot, Kajzerica, Savica, Blato... Zagrepčani posljednjih mjeseci prosvjede na kojima se bune protiv intervencija u javni prostor organiziraju gotovo jednako brzo kao što ih Grad i investitori najavljuju. Primjedbi građana je puno, a sve su u potpunoj suprotnosti s početnim zamislima Grada. Gdje je Grad predvidio beton, građani žele zeleno. Gdje građani žele veliko, Grad je predvidio malo...

Ovaj odnos psa i mačke iz dana u dan sve je gori i postavlja se pitanje koje je rješenje. S jedne je strane točno da ne može svatko odlučivati o prostornom uređenju te da nema svatko dovoljno znanja o arhitekturi i urbanom razvoju. Građanima se zamjera da koče razvoj jer ga ne razumiju i da se bune protiv svega novog. Pa čak su se i stanovnici Pariza krajem 19. stoljeća bunili protiv Eiffelova tornja nazivajući ga ruglom. No činjenica da nemaju svi građani dovoljno znanja ne znači da ne mogu sudjelovati u odlučivanju te da treba ignorirati njihove želje. Posebice u situaciji kada se ne zna tko odlučuje. Jer gotovo su sve prostorne intervencije u posljednje vrijeme obavijene velom tajni. Umjesto da se provode javni natječaji, poslovi se individualno ugovaraju, protiv čega se čak i struka pobunila. Hrvatska komora arhitekata poslala je, podsjetimo, pismo gradonačelniku u kojemu ističe ovaj problem.

Stoga je svaki od održanih prosvjeda građana zapravo pokušaj da se čuje i njihov glas. Svaki je prosvjed vapaj za transparentnošću jer, ako se već građanima govori da o prostornom uređenju mora odlučivati struka, oni moraju znati tko je ta struka i s njome imaju pravo postići razmjenu ideja i mišljenja. Ništa se ne može napraviti na silu, a kamoli uređivati javni prostor. Jedini je rezultat toga stvaranje mita o “gradonačelniku-arhitektu“, kako ga građani nazivaju na prosvjedima, koji grad kroji prema vlastitim idejama. Zagrepčani u svom gradu žele dijalog, a ne njegove monologe, i to je ono što prosvjedima traže. •

Komentara 8

KA
kažemja
05:48 23.11.2016.

Zagrebu je potreban gradonačelnik sa vizijom i s novim i svježim idejama .Onaj koji je u službi građana.Zaključak ; treba nam novi gradonačelnik-ca!!

Avatar liquidsky
liquidsky
19:47 22.11.2016.

A što mi znamo? Ništa. Imamo Bandića, on sve zna. Umjesto nas. Bez njega, ne bi nas ni bilo. Srećom, doselio se na ove prostore u stoljeću 7., a onda izišao i na more. Dok nam je Bandića i novca kojega mu rado kroz prirez i komunalnu naknadu svaki mjesec dajemo da raspolaže s njim, mozak nam ne treba.

RP
rpzagreb
20:47 23.11.2016.

Iz dugogodišnjih ralja primitivizma, populizma, seljaštva i mentalnog terora možemo izaći i spasiti se samo na slijedećim izborima. Sve drugo je poznata masa svakodnevno iritantnih primjera koji više nezaslužuju nikakav komentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije