Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praznik na Bundeku i Jarunu

Evo tajne: za dobar roštilj trebate i puno – sladoleda

DKS_56139666 22.06.2016., Zagreb - Gradjanji uzivaju u rostilju na Jarunu. Photo: Borna Filic/PIXSELL
23.06.2016.
u 18:00

Neradni su dan, naime, iskoristili brojni građani koji su od ranog jutra pristizali u parkove, a miris roštilja počeo se širiti već oko podneva.

Morate izabrati dobro meso i staviti ga u pac, a vatru na vrijeme pripremiti. I treba kupiti – puno sladoleda. Barem toliko da se sladoledarova škrinja isprazni do pola pa da on pristane hladiti piće. Tajne su to kvalitetne pripreme mesa koje su nam jučer na Bundeku i Jarunu otkrili roštilj-majstori. Neradni su dan, naime, iskoristili brojni građani koji su od ranog jutra pristizali u parkove, a miris roštilja počeo se širiti već oko podneva.

Ma ima i za vegetarijance

– Možda na prvu sladoled nema puno veze s pripremom mesa, ali pravi kuhar mora misliti na sve, pa tako i da ne bude žedan dok radi. Važno je da ima i svoj alat, ali i da je meso kvalitetno, uvijek treba kupovati domaće – poručili su složno roštilj-majstori. Među njima su bili i Ante Sudar te Robert Taslat, koji su na Jarunu spremali razne vrste mesa, ali i povrća, i to za svoju 20-članu ekipu iz Salsa društva.

– Imamo svinjetinu, piletinu, a čak za neke prijatelje radimo i vegetarijanski meni na roštilju iako nismo znali da to uopće postoji – kroz smijeh napominju Ante i Robert, koji su meso pekli uz latinoritmove pa je, zaključili su, sigurno bilo ukusnije od drugih roštilja. A poseban je “patent” za pečenje na Jarun donijela ekipa iz Ivanje Reke. Maleni motor pokretao je ražanj na kojemu su se vrtjeli pile i carsko meso.

– Ovakav izum nitko nema, na jedno punjenje možemo ispeći i 60 kg mesa – rekao je kuhar Tomislav Golub, koji je pripremao ručak za 14 prijatelja. Jelo je ipak bilo najukusnije trogodišnjim blizankama Vidi i Mili, koje su trčeći po Jarunu pjevale kako vole meso. I dok je većina bila iskusna u pečenju roštilja, neki su se u majstorijama na žaru okušali – prvi put. Naime, 15-ak raspoloženih kolegica tvrtka nije počastila samo slobodnim danom, nego i namirnicama za roštilj koji su odlučile pripremiti na Bundeku. No, nijedna od njih još nikad nije samostalno pekla meso na taj način.

– Zvale smo muževe i mame da nam objasne kako da upalimo vatru, šarmirale smo neke dečke koji su već bili tu da nam pomognu i roštilj je uspio – ponosne su bile kuharice, među kojima se ipak najviše istaknula 13-godišnja Nika, kći jedne od kolegica. Njihovo se društvo još više povećalo kada su stol podijelile s velikom ekipom iz centra grada. Oni su na praznik odlučili malo dulje spavati, pa su ostali bez stola. Da biste uhvatili mjesto, bilo je potrebno doći prije devet sati.

– Sva sreća da smo naišli na kolegijalno društvo, inače bismo imali piknik na travi – kazala je Nina Miljević dok je pridržavala posude prijatelju koji je bio zadužen za pečenje mesa. S roštilja su im najdraže pljeskavice i ćevapi sa sirom, a kako bi druženje bilo što opuštenije, s prilogom nisu komplicirali pa su donijeli samo rajčicu i kruh.

A nešto je i u loncu

Ipak, nisu svi samo roštiljali. Slavljenik Dario Ferenčak za svoj se rođendan, koji je s ekipom proslavio na Jarunu, odlučio biti originalan pa je u pravom logorskom loncu pripremio gulaš od divljači s tri vrste mesa. I dok su neki na piknik došli zbog teambuildinga ili rođendana, većina je slavila tek – neradni dan. Drugi im povod i ne treba. •

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar bosanac1951
bosanac1951
20:16 23.06.2016.

Evo tajne: za dobar roštilj trebate i puno – sladoleda.....Kad je dobar roštilj ni djeca ne žele slatkač....Sve ostalo su priče uspavanke...

Avatar Azriel
Azriel
20:00 23.06.2016.

sve bolje i bolje savjete imate

TH
than
01:01 24.06.2016.

Ne volim rostilj, osim pilecih bataka, dakle koja je tajna ?!?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije