Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
amerikanke u zagrebu

Evo što američke studentice misle o Zagrebu i Zagrepčanima

24.05.2016., Zagreb - Studentice novinarstva americkog sveucilista Georgia i njihovi profesori Alex Crevar i Leara D. Rhodes u setnji zagrebackim ulicama. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/9
26.05.2016.
u 15:18

Zadatak im je u tri tjedna upoznati grad kroz njegove stanovnike: bilježe trendove, obilaze skrovite kutke, kušaju lokalne proizvode...U pohodima po hrvatskoj metropoli vodi ih Alex Crevar, reporter New York Timesa, a u pisanju ih usmjerava dr. Leara Rhodes, dugogodišnja novinarka i profesorica na sveučilištu Georgia

Druženje uz kavu. I to u svako doba dana. Tako će najvjerojatnije 12 studentica novinarstva američkog sveučilišta Georgia zapamtiti Zagreb. No, tu su naviku, koju su u početku svog boravka u čudu gledale, nakon nekoliko dana i same usvojile. I shvatile – kave se u Zagrebu ispijaju tijekom pauze, u razgovoru s prijateljima, uz njih se zaključuju poslovi...

Uskoro na stranici

Upoznati i istražiti Zagreb kroz lokalno stanovništvo i njihov način života glavni je zadatak Kristen Monson, Elizabeth Chambers, Grace Williamson, Jane Snyder, Mcgee Nall, Ayanne Craig, Amande Allbee, Madison Gable, Molly Harris, Nicole Pena, Sone Rao i Taylor Gordy. Zagreb su odabrale kako bi naučile pisati putopise.

Svaki dan nakon uvodnog predavanja u hotelu, djevojke obilaze grad i traže skrovite kutke, u razgovoru sa Zagrepčanima otkrivaju najnovije trendove, traže originalne hrvatske proizvode... A nakon što sve istraže, o Zagrebu će napisati nekoliko desetaka priča i postaviti ih na web stranicu koju će izraditi sljedeći tjedan.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ovdje su sedam dana, a ostaju još dva tjedna. A dosad su napisale priče o hrvatskim dizajnerima, mjestima koja se mogu besplatno razgledati, obišle su restorane i preporučuju u kojima jesti... Planiraju pisati i o svojim dojmovima o Zagrebu te “pokriti” buduća događanja i događaje.

U njihovim pohodima vodi ih Alex Crevar, novinar i putopisac New York Timesa, koji je u Zagrebu bio već nekoliko puta, a u pisanju ih usmjerava dr. Leara Rhodes, profesorica na sveučilištu Georgia i dugogodišnja novinarka u različitim medijima.

Reflection Papers of Zagreb

– Jedna je studentica obrađivala temu što se sve u Zagrebu može s 20 dolara koliki im je preporučeni džeparac, druga je istraživala zagrebačke vinske podrume, treća hrvatske restorane... Uskoro ih vodimo na Dolac s Igorom Tomljenovićem, veteranom zagrebačke gastroscene i vlasnikom restorana Lari & Penati. Nevjerojatno im je da Zagrepčani imaju prisan i intiman odnos s kumicama na placu i da svatko ima svoju kod koje kupuje – kaže Alex Crevar, dok djevojke napominju da nisu očekivale tako miran i siguran grad.

– Ne možemo zamisliti da se kod kuće u svako doba dana i noći šećemo gradom, ali kad smo vidjele da to čine i mlađi od nas, ohrabrile smo se – ističu.

Bolji javni prijevoz

Pisale su i o Jarunu, Bundeku, o parku Maksimiru...

Oduševljene su javnim prijevozom, koji je puno bolji nego u Americi, a posebno im se sviđa što restorani brze hrane zapravo – nisu brzi, već se svuda može i sjesti. A hrana je, kažu, jeftina, a vrlo ukusna.

Komentara 21

SV
stjepan v.
16:29 26.05.2016.

stranci obozavaju I vole Hrvatsku, samo neki hrvati to ne razumiju.

Avatar maxist
maxist
17:32 26.05.2016.

Kada se čovjek otrgne klišeju svakodevnice i osvrne se Hrvatska ima predivnu prirodu naklonjenu životu (sjetite se pustinja,gudura bez jednog lista i prašuma diljem svijeta),gostoljubive domaćine (ako nisu preopterećeni ustašama i partizanima ili nogometom ), geografsku raznolikost.......samo treba krenuti bilo kamo...lijepa naša......

CU
cungalunga
16:19 26.05.2016.

Svatko tko dođe se oduševi. Jedino mi koji imamo priliku uživati u tome svaki dan sami sebe podcjenjujemo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije