Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U pogonu gredelja

Evo kako zvuči kad se 'sudare' gudalo i trzalica

Filip Novosel Tihomir Hojsak
Arhiva VL
08.02.2016.
u 13:29

Duo “Bow vs. Plectrum” inovativnih mladih glazbenika Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka neobična je novina na domaćoj sceni. Na tamburi i kontrabasu sviraju autorske kompozicije koje su kombinacija suvremenog jazza i etna. U planu je i izdavanje albuma

Nakon što je postao poznat kao prvi i jedini tamburaš u svijetu koji je diplomirao jazz, i to na prestižnoj newyorškoj akademiji, mladi glazbenik Filip Novosel nastavlja pomicati granice u stvaranju na tamburi koja je za njega i idealan instrument za inovacije. 

S kontrabasistom, također vrsnim glazbenikom Tihomirom Hojsakom, spojio je nespojivo te je tako nastao duo “Bow vs. Plectrum”

Različita tradicija i tehnike

Projekt koji u prijevodu znači “Gudalo protiv trzalice” spaja dva instrumenta s različitim tradicijama i tehnikama sviranja u nešto sasvim novo

– Kada smo došli na ideju stvaranja zajedničke kompozicije, znao sam da će u konačnici to odlično zvučati, ali nisam se nadao da će biti baš ovoliko dobro te da ćemo dobiti tako pozitivne komentare – objašnjava Hojsak, autor prve skladbe dua za koju je snimljen i spot, i to u staroj zagrebačkoj tvornici Gredelj. U njemu je borba kontrabasa i tambure naglašena i bitkom dvojice mačevalaca, a kompozicija je nazvana “Bow vs. Plectrum” jer su je, kažu, željeli povezati sa svojim imenom. Spot je objavljen kao singl u izdanju Croatia Recordsa, a u planu su i nove skladbe, kao i album.

– Glazba je inspirirana zvukom naših instrumenata i etnomotivima. Iako kombiniramo mnoge stilove, većinom se držimo suvremenog jazza te etnoglazbe s folklornim ritmovima – ističe Novosel, koji tamburu svira otkako zna za sebe, a profesionalno se glazbom počeo baviti u srednjoj školi. 

Uvijek je, kaže, bio sklon eksperimentiranju, pa je tako i uspio spojiti tamburu s jazzom. Hojsak je, pak, dosad svirao u klasičnim sastavima, pa mu je ovakva suradnja bila velika novost.
– To je toliko neobično da, zapravo, prolazi – zaključuje Hojsak.

Pozvani u SAD i Kinu

Iako su sa zajedničkim sviranjem počeli prije pola godine, ističu kako nije riječ o kratkotrajnoj suradnji, nego o projektu koji će još dugo živjeti. 
– Sami pišemo kompozicije za koje smatramo da će odgovarati upravo kombinaciji ova dva glazbala, želimo biti originalni te nam je stoga najbolji kompliment kada nam kažu da smo donijeli nešto novo na glazbenu scenu – kaže  Novosel. 

Osim što su i kompozicija i spot zaslužili brojne pohvale i publike i struke, duo već ima ugovorene nastupe po cijeloj Hrvatskoj, a detalji se mogu pronaći na stranici www.bowvsplectrum.com. U travnju će svirati sa Zagrebačkim orkestrom mladih u Lisinskom, a pozvani su i u SAD te Kinu.

Komentara 1

DA
damirtankovic
14:12 08.02.2016.

Draga Stela, prvo nauči kak se zovu sve tambure! I onda napiši na kojoj tamburi svira Filip Novosel! Tak si isto mogla napisati da Tihomir Hojsak svira gudački instrument, a ne da svira kontrabas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije