Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRCI U ZAGREBU

'Došao sam na odmor, zaljubio se i živim ovdje punih 17 godina'

17.03.2017., Zagreb - Irci koji zive u Hrvatskoj slave Dan svetog Patrika u irskom pubu Sheridan's.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
18.03.2017.
u 18:21

Bili smo na proslavi koju je za Dan svetog Patrika organizirala irska zajednica. Broje tek 20-ak članova u metropoli, ali veselja im ne fali

Malena zajednica velikog veselja. Tako se bi se ukratko moglo opisati okupljanje Iraca sa zagrebačkom adresom na njihov najvažniji praznik u godini – Dan svetog Patrika.

– Kakav dan za biti Irac! Hoooooooy! Samo veselo! Heeeeey! Pa uzdravlje, Cheeeers – uzviknuli su uglas hrvatsko-irsku zdravicu za dobar početak dana. Njih se, naime, 15-ak okupilo da bi zajedno obilježili svoj dan.

– Irci su poznati po velikom broju iseljenika i zato se Dan svetog Patrika slavi doslovno u cijelome svijetu, to je jedna od najpoznatijih proslava – kaže Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Hrvatskoj te ističe kako je prvi korak u organizaciji dobre proslave Dana svetog Patrika zelena boja. Puno zelene boje. Za početak, obavezna je u odijevanju, pa se barem poneki detalj mora zazelenjeti. Muškarci tako uglavnom odabiru kravatu te boje, a na rever pak svi zakvače djetelinu, još jedan simbol Irske.

Zagreb je gostoljubiv

Osim odjeće, zazelenjele su se jučer u čast Irske čak i velike svjetske građevine, poput Eiffelova tornja u Parizu, a tom su se trendu pridružile zagrebačke fontane iako je ovdašnja irska zajednica poprilično mala, posebice u usporedbi s drugim velikim svjetskim državama.

– Ne znamo točnu brojku, ali u cijeloj je Hrvatskoj registrirano 50-ak Iraca. Od toga ih u Zagrebu živi oko 20 – objašnjava Olive Hempenstall koja u hrvatskoj metropoli živi zadnje pola godine. Doselila se ovamo sa suprugom Seamusom, sinovima Patrikom i Oliverom te kćeri Maureeen, a kao najveću prednost Zagreba ističe upravo to da je siguran grad idealan za obitelj. Ima, dodaje, puno sadržaja, poput muzeja, kazališta i parkova, tako da ovdje nikada nije dosadno. Ipak, ističe da se rijetko tko u Zagreb netko doseli radi samog grada ili prilika u državi. U velikoj je većini slučajeva razlog ljubav.

– Došao sam ovamo na odmor prije 17 godina i s obzirom na to da sam danas ovdje, a ne u Irskoj, možete pogoditi što mi se dogodilo – upoznao sam djevojku – počinje tako svoju priču Adrian Sheridan koji je do 2008. godine stalno putovao između dvije države da bi se na kraju definitivno preselio u Zagreb. Prije pet je godina otvorio i Sheridan’s Pub, tradicionalni irski pub u Savskoj ulici.

– Napravio sam to kako bih unio malo irske tradicije u Zagreb, iz strasti. Mislim da je jedino tako u Hrvatskoj moguće, tu se baš ne zarađuje puno – zaključuje ovaj hrvatski zet koji kao prednost Zagreba navodi što je miran i gostoljubiv grad u kojemu se živi bez užurbanosti. Još jedna mana ovdje je što Hrvati previše jadikuju, kako zbog samih sebe, tako i zbog države. Zapravo je jako lijepa i trebali bi je više cijeniti, zaključuje. On je ovdje stekao puno prijatelja, no nikako se nije “sprijateljio“ s hrvatskim jezikom.

– Trudio sam se prvih par godina, a onda sam jednostavno odustao jer je pretežak – govori Adrian Sheridan te dodaje kako je ipak naučio najbitnije fraze za “opstanak“ u Hrvatskoj, a to su nažalost oni vezani uz otvaranje vlastitog posla i kompliciranu birokraciju. U njegovu su se pubu jučer zagrebački Irci okupili na tradicionalnom doručku, pa su tako spremili jaja, kobasice, pečenu slaninu i grah, baš kao da su kod kuće. Nazdravili su čajem s viskijem.

– Kao pravi Irac, yes. Kao da sam home – na kombinaciji hrvatskog i engleskog našalio se pak John Hamill koji je 22 godine u braku s Hrvaticom. Upoznali su se za vrijeme rata kada je on poslovno stigao u Hrvatsku. Dok je još bio zaposlen, on i supruga živjeli su na relaciji Hrvatska – Irska, no otkad su u mirovini, većinu vremena provode u Velikoj Gorici gdje imaju kuću.

Najveseliji rođendan

Osim njihova malog jutarnjeg okupljanja, Dan svetog Patrika u Zagrebu obilježen je i primanjem u veleposlanstvu te nastupom irskih plesnih grupa i bendova na raznim lokacijama u gradu. Sve to posebno je razveselilo malenog Olivera, dvogodišnjeg sina veleposlanice koji se može pohvaliti da ima jednu od najvećih proslava rođendana na svijetu. I jučer su mu svi zajedno zapjevali “Happy birthday“. – Divno je biti Irac rođen 17. ožujka. Uvijek imaš najveću proslavu – kroz smijeh kaže njegova majka.

>> Kravat pukovnija: Nadamo se prvoj vojnikinji na smjeni straže

>> Izmislile smo novi hit, keks od ljuske jajeta

Komentara 2

LI
living
19:36 18.03.2017.

zagreb je selendra puna nekulturnih i namrgođenih ljudi....na svakoj zgradi pise mamiću cigane...čuješ same psovke i nekulturu kud god kreneš...ma koliko mi šutjeli o tome...tako je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije