Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Dok se “male ruke” ne slože i krenu od sebe, promjena neće biti

Terase
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
11.10.2016.
u 17:34

Građanima je dosta da oni koji bi trebali štititi njihov interes, rade protiv njega da bi profitirale manje grupe.

Prije 40 godina junaci filma Vlak u snijegu pjevali su i danas poznatu dječju pjesmicu “Kad se male ruke slože“. Da se tada uistinu sve može, nije samo slogan iz filma, plod dječje mašte ili vjerovanje koje pripada prošlim vremenima, nego aktualna zagrebačka stvarnost svih građana.

Iako Zagrepčani ne moraju rukama otkopavati vlak iz snijega, kao što su to činila djeca u popularnom filmu, kada je to potrebno, oni “slože svoje ruke” da bi se izborili za svoja prava, kako bi se pobunili protiv loših gradskih odluka, protiv radnji koje smatraju nezakonitima i sumnjivima... Sprečavanje postavljanja terasa na Cvjetnom trgu posljednji je primjer uspjeha “običnih građana“ protiv institucija i profita. Građanima je dosta da oni koji bi trebali štititi njihov interes, rade protiv njega da bi profitirale manje grupe. U doba društvenih mreža, probleme više nije tako jednostavno prikriti, a građani se lakše no ikad mogu organizirati da bi branili svoje interese. I upravo je to ono što trebaju činiti kako bi svima na vlasti pokazali da su oni u službi građana, a ne obrnuto.

No da bi ih se shvatilo ozbiljno, građani u svom djelovanju moraju biti dosljedni. Osim što se njihove male ruke moraju složiti kada se, sasvim opravdano, bune protiv loših odluka, jednako tako oni sami trebaju biti spremni napraviti sve kako bi čuvali svoj grad i interese sebe i svojih sugrađana. A definicija čuvanja interesa nije bacanje otpada na ilegalna odlagališta, odbijanje recikliranja, nagrđivanje grada grafitima, nepropisno parkiranje nasred gradskog trga... Netko će reći kako to “nije ništa“ naspram velikih nepravda poput Cvjetnog, no činjenica je da građani koji se bune protiv loših gradskih odluka, a u isto vrijeme čine loše svojem gradu nemaju baš nikakvu ozbiljnost. Jednako kao i građani koji se bore da oni na vlasti ne krše gradski interes, ali žmire kada to čine njihovi sugrađani. Dok se “male ruke“ ne slože i krenu od sebe, velikih promjena neće biti.•

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar liquidsky
liquidsky
13:12 12.10.2016.

Građanska disciplina ili nedisciplina nisu problem zbog kojeg je Zagreb potonuo u gusto, teško blato. Te "male ruke" problem mogu riješiti samo s olovkom u ruci, kada punoljetni vlasnici ruku sjednu za stol i odlučuju čije će ime zaokružiti na lokalnim izborima.

RP
rpzagreb
22:09 11.10.2016.

Jedini način za promjene su izbori 2017. Sve drugo očito su šuplje priče, i tako u nedogled, opet i stalno.

DU
Deleted user
21:31 11.10.2016.

imate priliku sljedeće godine to ispravit na lokalnim izborima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije