Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjige, strip, časopisi, plakati...

Dobro došli na Fijuk, širit će se poput zvižduka

Fijuk
Davor Višnjić/PIXSELL
22.04.2017.
u 08:30

Prvi sajam malih izdavača u Zagrebu danas je u galeriji Greta

To su knjige, stripovi, časopisi, plakati... koji se tiskaju mimo velikih izdavačkih tokova, ali to je još više djelatnost koja se, umjesto na profitu, temelji na entuzijazmu. Tim riječima malo izdavaštvo opisuju Lela Vujanić i Bojan Krištofić iz Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), koji danas organiziraju prvi Fijuk ZG, sajam koji okuplja male izdavače.

Povezati se na razini države

– Otkako je zbog krize vrata zatvorila većina malih knjižara, ljudi nemaju gdje kupiti časopise, knjige i stripove koji ne spadaju u mainstream kulturu – objašnjava Lela Vujanić. No, to što se takav sadržaj nema gdje kupiti, ističe, ne znači da ne postoji.

– Štoviše, još se proizvode sjajne stvari, ali većina ne zna za njih – dodaje Bojan Krištofić. Baš je zato, napominje, cilj Fijuka povezati izdavače i publiku, a karakteristično je ime dobio jer se nadaju da će se širiti brzo poput zvižduka. Prvo se izdanje održava danas od 12 od 20 sati u Galeriji Greta u Ilici 92, a namjera im je organizirati redovita okupljanja, možda čak i jednom mjesečno.

– Bilo bi odlično kada bi se inicijativa proširila i na druge gradove, primjerice Split ili Rijeku, pa da se mali izdavači povežu na razini cijele države – kaže Lela Vujanić te dodaje da su se na njihovu inicijativu izdavači odlično odazvali. Na prvom će ih Fijuku biti 17, a ima ih još barem desetak koji su već iskazali interes. Među onima koji će se danas predstaviti su i Komikaze, Igor Hofbauer, Barbara Matejčić, Miron Milić, Slušaj najglasnije, Centar za ženske studije...

Publikacije koje su obožavali

Na sajmu će se knjige prodavati, donirati i razmjenjivati, a bit će organizirana i izložba “Časopisi koje smo obožavali” u sklopu koje će se moći vidjeti nekoć iznimno popularna izdanja, poput kultnog “O4 Megazina za hakiranje stvarnosti” koji je izlazio od 2004. do 2006.

– To je bio primjer alternativnog sadržaja koji se čak mogao naći na kioscima, no danas više nema te dostupnosti – ističe Krištofić te zaključuje da su nam zato potrebni sajmovi.

Nakon ovog današnjeg organizira se i glazbeni program do ponoći na kojemu će nastupiti putujući kolektiv Nomad Jam te DJ-evi Krile&Žika. •     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije