Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled s prozora

Čuvamo rukopis Naste Rojc koji otkriva sve njezine intimne tajne

19.04.2016., Zagreb - Interijer i eksterijer vile vlasnika, umjetnika Davora Preisa u kojoj je nekad zivjela slikarica Nasta Rojc.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
02.05.2016.
u 14:00

S Brankom Šenoom ostala je vjenčana sve do njegove smrti 1939. godine, premda je ljubav svog života - miss Onslow - pronašla još za Prvog svjetskog rata u Engleskoj

Veliki masivni drveni element koji je slavna slikarica Nasta Rojc izradila ručno za britansku časnicu Alexandrinu Mariju Onslow prva je stvar koju uočite na ulasku u vilu.

Dar za rođendan izradila je u znak njene ljubavi koju su tako očito tih 1920-ih pokazivale svima. Na Rokovu perivoju broj 6 Nasta je sagradila kuću u kojoj će njih dvije provesti život, iako je na nagovor oca formalno bila u braku s Brankom Šenoom, sinom više poznatog oca Augusta, također slikarom. Stari osobni predmeti i crno-bijele fotografije samo su dio ostavštine ove slikarice, koju danas čuva još jedan poznati umjetnik.

Brak sa Šenoinim sinom

Davor Preis, najpoznatiji kao autor umjetničke instalacije “Prizemljeni Sunčev sustav”, čiji je centar u Bogovićevoj ulici u Kožarićevu “Prizemljenom Suncu”, sjedi u istoj fotelji u kojoj je sjedila i Nasta. Boravi i u istom dnevnom boravku u kojem je ona boravila, na istoj vanjskoj terasi pije kavu, a s njom dijeli i pogled.

–U njenoj sobi danas spava moja kći, a odmah pored bio je i njezin atelje - kaže Davor Preis, koji je o životu Naste Rojc i “miss” Onslow, kako su je zvali, slušao od njihove miljenice Lene Puškarski.

–I ona je živjela s njima, a pobjegla je za vrijeme Oktobarske revolucije u Zagreb. Moja obitelj kupila je kuću prije dvadeset godina, a gospođa Lena živjela je s nama do svoje smrti - priča Davor Preis.

U kući čuvaju i rukopis Naste Rojc, svojevrsnu autobiografiju naziva “Sjene, svjetlo i mrak”, koju autorica posvećuje “onima koji mi zadaše bol iz koje se rodi ovo djelo”. Tamo piše i o svom odnosu sa Šenoom, kao i razlogu zašto se udala za njega.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

– Među nama po mojoj želji taj brak ne smije biti brak. Moja teška bolest bila mi je za to dobra obrana, a ruka pomoći si međusobno. Teškim srcem, radi sebe pristala sam na taj neugodni, opasni korak, a za nagradu obećao mi je otac da će mi pomoći doći do svog ateljea - napisala je umjetnica.

S Brankom Šenoom ostala je vjenčana sve do njegove smrti 1939. godine, premda je ljubav svog života pronašla još za Prvog svjetskog rata u Engleskoj. Otvoreno su živjele kao ljubavnice od početka 1920-ih pa sve do Alexandrinine smrti 1946. godine. Nasta živi sve do 1964., kada biva pokopana uz svoju partnericu na Mirogoju.

Voljela je svoje ruže

– Piše i o problemima na koje je naišla prilikom gradnje ove kuće, koju je projektirala zajedno sa zagrebačkim arhitektom Hugom Ehrlichom. Najviše je vremena provodila u ružičnjaku ispred kuće, koji je i danas gotovo isti kao što je i bio - kaže Davor Preis, koji u kući danas živi sa svojom obitelji te ocem i majkom. Kuća je bila inspiracija Nasti, ali i Preisu, koji upravo tamo osmišljava svoja djela.

Komentara 1

MO
motherofthree
09:22 03.05.2016.

Gđa Elena Puškarski rođena je u Zagrebu a ne u Rusiji 1922. godine, a njezini roditelji bili su ruski emigranti. Obitelj Naste Rojc, koja nije odobravala njezinu vezi s Alexandrinom Onslow, Nastu je ekshumirala i preselila u obiteljsku grobnicu, gdje je pokopana pod imenom Nasta Šenoa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije