Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kavanska kultura

Corso, Medulić, Kavkaz... koja je kavana sljedeća?

corso
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
20.11.2015.
u 11:00

Još je nešto kavanskog duha u Maloj kavani na glavnom trgu. A i Palainovka se donekle drži. Neki kafići uredili su se u tom stilu i nazvali se kavane, ali...

Posljednji vizualni i taktilni doživljaj starog Agrama.

Tako je pokojni Zvonimir Milčec, zagrebački kroničar i zaljubljenik u ovaj grad, nazvao kavanu Corso. Na uglu Gundulićeve i Ilice ova je secesijska ljepotica okupljala pisce, novinare, kulturne djelatnike... Mjesto gdje su – uvijek za istim stolom – Miroslav Krleža i Ranko Marinković imali živopisne rasprave, gospođe s ukrasom od perja na glavi otpuhivale dim iz cigaršpiceva, a gospoda vodila političke razgovore... Kao scenografija poslužila je u prvom audiovizualnom zapisu o Zagrebu 1915. Još se u 70-im godinama prošlog stoljeća moglo uživati u njenu interijeru. Mnogi koji su tada sjedili u Corsu nisu ni slutili da se kultnom okupljalištu bliži smrtna ura. Nakon stoljetne tradicije završilo je kao predmet imovinsko-pravnog spora koji više od 10 godina koči bilo kakve šanse za njegovo oživljavanje.

Prošli su tjedan građani zavirili u unutrašnjost Corsa. Na jednu večer. I to zbog festivala poezije koji se, eto, odvio i u tom, danas otužnom prostoru. Goli zidovi i izlozi oblijepljeni reklamama. To je sad kavana Corso. S njom su, godina više ili manje, nestale i ostale kavane, nekad simboli srednjoeuropskoga građanskog života. Gotovo istu sudbinu podijelila je i kavana Medulić, nešto niže niz Ilicu, u kojoj se otvara drogerija. Već mjesecima zbog dugova zatvorena je i kavana Kavkaz preko puta HNK. Rijetki se sjećaju kavane Zagreb na uglu Berislavićeve i Zrinjevca zatvorene još 50-ih. Jedna od preostalih – Gradska kavana odnedavno nosi naziv svoga sadašnjeg zakupca. A moderna unutrašnjost s velikim industrijskim lampama, tamnim zidovima i visokim stolcima gotovo da se ne može povezati s pojmom kavane. Koga kriviti za njihovu propast? Stručnjaci upiru prstom u lokalnu politiku, koja, kažu, ne shvaća smisao kavane. Još je nešto kavanskog duha u Maloj kavani na glavnom trgu. A i Palainovka se donekle drži. Neki kafići uredili su se u tom stilu i nazvali se kavane, no daleko je to od kulture kakvu pamti stari Zagreb.*

Komentara 15

CV
cvijece
15:04 20.11.2015.

Vidi kako u svijetu čuvaju i štuju tradiciju:Francuska,Austrija,Češka...nastavi niz,ma kakve modernizacije(osim minimalne koje nikako ne narušavaju bitno i lijepo),majko mila - to zagovaraju oni koji nikada svijeta vidjeli nisu niti razumiju što je neprolazno u vremenu.

CA
Calimera
13:32 20.11.2015.

I njih ce kulturocidno "izrenovirati i obnoviti" ko i Gradsku Kavanu u stilu kasapske mehane. Ma, kaj se brinete, pa nas kaj se i sjecamo ima u tako neznatnom broju. Kaj to uopce znaci dodjosima?

ŠO
Šokac1
16:06 20.11.2015.

Kavana Corso - oaza mira, karakterističnog mirisa kave i toplog mlijeka, svježih, mekanih brioša, spokoja u tapeciranim ložama i za mramornim stolovima, pristojnog tihog razgovora ponekog društva ili, pak, diskretnog šapta zaljubljenih zadubljenih u svoje tajne..... Sa sjetom se sječam takvog mitteleuropskoga Corsa s kraja šezdesetih, kavane u kojoj ste uživali u svom vremenu i polako čitali novine na bambusovom stalku, bez žurbe, obveza i izvan gradske gužve (da, onda je Zagreb još bio pravi, građanski grad) jednako kao što sada volim sjediti i spokojno uživati u istim takvim kavanama Beča, Budimpešte, Praga, pa čak i nedalekog Graza, tri puta manjeg od Zagreba. Šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije