Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Žrtvama holokausta spomenik kod Glavne pošte

21.04.2017., Zagreb - Glavni kolodvor, plato ispred glavne Poste. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/6
22.04.2017.
u 09:55

Već iduće godine Zagreb će biti bogatiji za dva nova spomenika – Franji Tuđmanu i domovini.

To je tek dio onoga što gradonačelnik Milan Bandić planira postaviti diljem grada. Jučer je, naime, najavio raspisivanje natječaja za spomenik žrtvama holokausta, kojim će se odati počast šest milijuna Židova stradalih u Drugom svjetskom ratu, a već početkom svibnja učinit će isto za kip Nikoli Šubiću Zrinskom na Zrinskom trgu 9. Izgled spomenika žrtvama holokausta tako će se znati već za dva mjeseca, odnosno potkraj lipnja, a zasad se zna samo lokacija.

Na glavnoj gradskoj osi

Spomenik će se, naime, nalaziti u blizini glavnog željezničkog kolodvora, na trgu istočno od glavnog ulaza u željezničku stanicu, ispred glavne pošte u Branimirovoj ulici. I to u blizini stare lokomotive, kako je rekao Bandić, podsjećajući tako da je na tisuće Židova u logore smrti deportirano vlakovima. Za tu se lokaciju odlučio jer je na jednom od najfrekventnijih mjesta u gradu, što znači “da će svima biti u očištu i upozoravati da se više nikad takvo nešto ne ponovi”. Najbolji rad birat će ocjenjivačka komisija kojom predsjeda producent Branko Lustig, i sam jedan od preživjelih iz nacističkih koncentracijskih logora. Uz njega, radove će procjenjivati arhitekt Marijan Hržić. Priča odavanja pijeteta žrtvama holokausta time ne staje. Skele postavljene na staroj strojarnici bivše tvornice ulja u Branimirovoj navješćuju nastavak radova i otvaranje modernog Centra tolerancije, na čijem projektu rade trenutačno u Gradu Zagrebu.

– Kuću smo kupili za 7,5 milijuna kuna, centar će biti u strojarnici bivše tvornice – kazao je Bandić, dodajući da će taj spomenik niknuti na inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Svi će se ti spomenici nalaziti na glavnoj gradskoj osi, koja urbanistički itekako ima smisla. Smatra tako Nenad Fabijanić, autor Spomenika domovini, za koji je jučer potpisan ugovor o izradi tehničke dokumentacije. Što će niknuti na livadi između KD Lisinski i Gradskog poglavarstva vidjet će stanovnici, kaže Bandić, na veleplakatima koji će se diljem Zagreba pojaviti za desetak dana. Bit će to mjesto koje neće zaobići ni jedna državna delegacija koja posjeti glavni grad, najavio je gradonačelnik. Dok njegovi oponenti takve poteze pripisuju predizbornoj kampanji, gradonačelnik samo odvraća da sve se to slučajno poklopilo. Možda tako Zagreb konačno dobije i kip humanitarke Majke Tereze, koji Bandić najavljuje već godinama, ali i književnika Antuna Branka Šimića, čiju je izradu spomenika obećao još 2009. godine.

Biste i Rusima

U Zagrebu je u posljednjih godinu dana gradonačelnik Bandić otkrio cijeli niz bista, u najvećem dijelu posvećenih znamenitim Rusima. Na Trešnjevci je tako spomenik Jurju Gagarinu, a na Bundeku Aleksandru Sergejeviču Puškinu i Sergeju Jesenjinu.

Komentara 13

VI
Vito
07:52 24.04.2017.

Opa, moje komentare su izbrisali ___________ I onda mi ovdje netko piše o holokaustu __________ A ne podnosi istinu i zabranjuje pisanje _____________ Koliko licemjerja i pokvarenosti

RP
rpzagreb
15:10 23.04.2017.

Sramotno i ljigavo predizborno ulizivanje. Ponašanje, izjave, trošenje i odluke prešle su već odavno sve granice minimalnog kulturnog i civilizacijskog ponašanja i vođenja grada.

WU
wuggibiba
18:25 23.04.2017.

Predizborna muljaza. Zemljo otvori se!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije