Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljen na Zrinjevcu

Zrinski ponovno čuva svoj trg

04.05.2016., Zagreb - Svecanost otkrivanja restaurirane slike Hinka Brodjovina
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
05.05.2016.
u 16:30

Družba “Braća hrvatskoga zmaja” obnovila sliku velikana naše povijesti. Restauraciju djela Hinka Brodjovina, koje je nastalo po ulju na limu slavnoga Bele Čikoša Sesije, financirao je dr. Željko Zubović

Da lik Nikole Šubića Zrinskog s mačem u jednoj i sabljom u drugoj ruci već više od stoljeća čuva zagrebački trg nazvan po njemu, malo je građana dosad znalo. Naime, na najstarijoj stambenoj zgradi na Zrinjevcu, tik do ulaza u Gradsku ljekarnu Zagreb, slika je koja prikazuje ovog velikana hrvatske povijesti.

No, godine su učinile svoje, pa je slika “Nikola Šubić Zrinski pred vratima Sigetske tvrđe” s vremenom toliko izgubila boju, posivila od prašine te postala neprepoznatljiva.

Original je izložen u staklenoj vitrini 1895. Ljekarnik ga je kasnije sklonio te postavio svoju interpretaciju

Da bi jedini zagrebački spomenik na Sigetsku bitku vratio stari sjaj, točno u godini kada se obilježava 450. obljetnica obrane grada i 150. obljetnica imenovanja trga prema Nikoli Šubiću Zrinskom, pobrinula se Družba “Braća hrvatskog zmaja”, čiji je član dr. Željko Zubović financirao restauraciju. Nakon pola godine obnove u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode slika je jučer svečano otkrivena na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 20.

Foto: Arhiva VL

Ondje je originalno postavljena još 1895. kada je jedan od najistaknutijih tadašnjih ljekarnika, Hinko Brodjovin, naručio sliku od poznatog umjetnika Bele Čikoša Sesije. Djelo naslikano uljem na limu prvotno je bilo izloženo u staklenoj vitrini na pročelju Brodjovinove ljekarne, a poslije ju je ovaj kolekcionar sklonio u privatnu zbirku, svjestan njezine vrijednosti. Ipak, na mjesto originala stavio je sliku koju je sam naslikao, a njome je vjerno interpretirao original. Upravo ta slika još stoji na Zrinjevcu, no od danas u obnovljenu ruhu.

– Družba “Braća hrvatskog zmaja” već dugo iznimno cijeni naslijeđe koje je obitelj Zrinski ostavila Hrvatskoj te čuva njihovu baštinu, pa je tako među najznačajnijim djelima Družbe od njena osnivanja prenošenje posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u Zagrebačku katedralu – objasnila je Dragica Krpan, zamjenica velikog meštra Družbe “Braća hrvatskog zmaja”. Na jučerašnjem otkrivanju slike sudjelovali su i drugi predstavnici Družbe te Grada, HAZU, Matice hrvatske...

Komentara 1

MO
Moncur
17:06 05.05.2016.

"sa macem(?) u jednoj i sabljom u drugoj ruci"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije