Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstvena aplikacija

Znate li da u Zagrebu ima 165.070 stabala i 18.234 klupa

10.11.2014., Zagreb - Na Zrinjevcu su u tijeku radovi na pripremi parka za zimu. Obrezuju se suhe grane i sadi cvijece koje moze izdrzati zimske uvjete.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2015.
u 12:57

Uz novu aplikaciju Zrinjevca kroz mjesec dana će se putem mobitela vidjeti svako stablo u Zagrebu

Na ekranu mobitela ili računala građani će uskoro moći na jednom mjestu vidjeti popis svih stabala, grmova, cvjetnjaka, igrališta, živica, klupa te koševa za smeće u Zagrebu, njihovu lokaciju te opis, a moći će prijaviti i ako nešto nije u redu, primjerice ako je neko drvo osušeno, klupa potrgana ili cvijeće uvenulo. Naime, omogućit će im to nova aplikacija koju je jučer predstavio Zrinjevac, a temelji se na bazi podataka koju Grad razvija već 10 godina – Katastru zelenila grada Zagreba.

Za lakšu komunikaciju

– Ovakav model nisam vidio ni u jednom drugom europskom gradu, radi se o jedinstvenoj inicijativi koja će nam olakšati komunikaciju s građanima – objasnio je Jure Leko, tehnički direktor Zrinjevca, na predstavljanju aplikacije, gdje je i gradonačelnik Milan Bandić projekt ocijenio odličnim. Ipak, njegov je cilj još više zelenila u gradu.

– Sad imamo nešto više od 160.000 stabala u gradu, a nećemo stati s njihovom sadnjom dok svaka obitelj u Zagrebu ne bude imala svoje stablo, dakle, dok ih ne bude oko 300.000. Tada ćemo biti najzeleniji grad u Europi – poručio je gradonačelnik te napomenuo kako i on osobno pazi da u Zagrebu ne bude suhoga drveća, jer svaki dan nadzire situaciju u raznim dijelovima grada.

Objava za mjesec dana

Aplikacija na kojoj se jasno vidi svih 165.070 stabala, 32.335 komada urbane opreme te 18.234 klupa u gradu, ima i mogućnost lociranja, a građanima će biti dostupna kroz mjesec dana.

– Server je spreman, čekamo još samo odobrenje Grada te pokrećemo aplikaciju – rekao je Leko te objasnio da građani zasad probleme mogu prijavljivati na Zrinkofon, odnosno na broj telefona 01 659 8891, a plan je i unaprijediti aplikaciju kako bi uz pomoć nje građani mogli poslati sliku konkretnoga problema u Zrinjevac.

Komentara 10

LU
Lucina
21:16 27.05.2015.

I kazu psiji sinovi da se bolje zivilo za vrime zlocinca tite ,lazu!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:11 27.05.2015.

Znači, rodje će se napiliti drvne građe. Jedan od poglavica Zrnjevca nazvao je grmlje "zelenim otpadom". Toliko o tim "čuvarima" prirode.

Avatar utunelu
utunelu
09:45 28.05.2015.

jeste li znali da su radnici Zrinjevca po narudži ugostitelja sjekli drvece koji nije na njihovog pšovrsini vec doticnom smeta za porciju cevapa?Jeste li znali da to uprava Zrinjevca zna i da nije nista poduzela?jeste li znali da Bandic sluzi odredenoj klijenteli ugostirelja te oni smiju radit sta hoce jer su platili Bandicu odredenu sumu za to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije