Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hermanova ulica

Žive u ulicama za koje ni Grad ne zna po kome su dobile ime

24.02.2015., Zagreb - Hermanova ulica u naselju Trnsko. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
25.02.2015.
u 12:00

Riječ je o ulicama za čijeg imenovanja nije sačuvan službeni glasnik, postoji samo akt u kojem nema obrazloženja

Možda je Herman bio netko tko je živio prije u ovom kvartu, možda je to neki ratni heroj. Ili književnik – nagađali su tako jučer stanovnici Hermanove ulice u Trokutu. Nitko nije točno znao tko je čovjek po kojem je njihova ulica dobila ime, a trenutačno to ne znaju ni u Gradu Zagrebu. U tijeku je priprema tekstova obrazloženja imena ulica, a trenutačno se za 27 ulica u sedam gradskih četvrti, od kojih su neke Anićeva ulica, Horvatova, Španovićeva, jednostavno ne zna po kome su dobile ime.

– Riječ je o ulicama za čijeg imenovanja nije sačuvan službeni glasnik, postoji samo akt o imenovanju, ali ne i obrazloženje imena ulice – objasnila je Doris Kažimir iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Kako je rekla Kažimir, za određene ulice poput, primjerice, Horvatove, teško je odrediti po kome je nazvana s obzirom na to da je Horvat vrlo često prezime, dok je za druge problem, kao u slučaju Ulice Šime Devčića, što postoje dvije osobe s istim imenom i prezimenom pa se opet ne zna "čija" je ulica.

– Prije desetak godina na našim je osobnim iskaznicama pisalo da živimo u Ulici Franje Hermana, svećenika i znanstvenika. Sada piše samo Hermanova pa nisam sigurna je li još uvijek nazvana po njemu – rekla je Jasminka Popović iz Hermanove. Da je zaista riječ o Franji Hermanu, zaključio je jučer i Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, međutim, to obrazloženje o imenu ulice tek će se morati predložiti i usvojiti u Gradskoj skupštini. Za one ulice, poput Horvatove, gdje se zaista ne zna po kojem je Horvatu dobila ime, Odbor će se, prije nego što donese odluku o novom imenovanju, savjetovati s Gradskom četvrti i pregledati zemljišne knjige.

>>Kratki ili dugi naziv ulice? Ovisi kad je točno imenovana

Komentara 6

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
12:48 25.02.2015.

Koje bedastoće. I opet netko u gradskim službama dobija plaće za nerad. Tko je da je, ime je ime. Nije preko noći osvanulo. A kaj ćemo s Ilicom, i sličnim ulicama? Bolje skinite bravarov trg.

MO
mojazemlja
09:33 26.02.2015.

Jeli Vuk Karadžić-Stefanović još počasni građanin Zagreba?Mislim da je.Fuj.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
18:05 25.02.2015.

A po čemu je imenovana Sajmišna cesta (po kojemu sajmu)?! Ili Trnsko, Siget?! Eto, molim gđu Kažimir da me prosvijetli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije