Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova urbana zona

Zgrada Nade Dimić postat će poslovno-stambena zona

nada dimic
Zarko Basic/PIXSELL
11.05.2012.
u 11:00

Dio zgrade urušio se još 2007. godine i tako otad stoji. U spomenik kulture u Branimirovoj ulagat će IGH i Stipić grupa

Stanovi s visokim stropovima, velikim prozorima i bez pregradnih zidova, popularno zvani loft stanovi, trebali bi se graditi na mjestu bivše tvornice trikotaže “Nada Dimić” u Branimirovoj. Investitor je tvrtka Elpida d.o.o. u kojoj vlasništvo dijele Stipić Grupa i IGH, a tvornicu su otkupile od splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Industrijska arhitektura

Tako bi ruševna tvornica, koja je u takvu stanju još od 2007. godine, otkako se jedan njezin dio urušio, trebala postati poslovno-stambena zgrada. Investicija je to, procjenjuje se od sedam do osam milijuna eura.

– Dosad se nije ulagalo u obnovu tvornice jer želimo namjenu i organizaciju prostora u budućem objektu prilagoditi potrebama budućih korisnika – poručuju iz Stipić Grupe.

U stanovima zadržali bi se postojeći detalji industrijske arhitekture, a visina stropova bila bi od 3,7 do 4,2 metara. Rekonstrukcijom bi zgrada poprimila retro- industrijski izgled, a imala bi i dvadeset stanova.

– Uredski prostor, koji je predviđen za zakup ili prodaju, nakon rekonstrukcije imat će sve karakteristike suvremenih uredskih prostora, ali će također zadržati zaboravljeni ugođaj prošlog doba – objasnio je Sven Müller, član uprave Stipić Grupe i tvrtke Elpida d.o.o. te dodao kako je do rujna još sve u fazi dovršavanja idejnog arhitektonskog rješenja kao podloge za dobivanje lokacijske dozvole. U tijeku su i intenzivni razgovori s institucijama zbog financiranja cjelokupnog projekta. A kada bi obnova počela, Müller nije precizirao.

– Početkom rujna znat ćemo više, a trenutačno smo u fazi traženja financijera – objasnio je.

Najavljenu obnovu iščekuju i susjedi zgrada koje su se naslanjale na tvornicu Nada Dimić.

Razgovor sa stanarima

Požalili su nam se da se za taj spomenik kulture iz 1909. godine od rušenja nitko ne brine.

– Zemljište nitko ne obilazi osim beskućnika i djece. Pogledajte i ove odlomljene azbestne ploče s krova koje tu stoje. Nitko ih godinama nije pokupio. Kada vjetar zapuše, pucaju stakla na prozorima – bunili su se.

Također, žalili su se da tvrtka ne plaća pričuvu. No, nakon što smo kontaktirali Stipić grupu, problemi sa stanarima su riješeni.

– Susjedi nisu znali za planove, a pričuvu ćemo plaćati. Objekt je sada osiguran i zatvoren – rekao je Müller.

Komentara 1

XN
xnet0822
16:44 13.05.2012.

Tu tvornicu treba obnoviti i zaposliti ljude koji su greškom tajkuna ostali bez posla ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije