Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boutique voćka

ZG trešnja postaje brend metropole, kilogram će se prodavati za 30 kuna

trešnja
Foto: Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL
18.04.2015.
u 08:00

Zagrebački voćari zaštitili svoju proizvodnju

Visokokvalitetna, ekskluzivna i zahtjevna zagrebačka trešnja, kako je opisuje voćar i predsjednik udruge ZG Trešnja 
Zlatan Kljaković Gašpić, ovih dana postaje četvrti zaštićeni brend grada Zagreba.

Gašpić kaže kako će pod ZG trešnjom zapravo biti objedinjeno 20 sorti koje u metropoli, oko nje te u Sisačko-moslavačkoj i Slavonsko-brodskoj županiji proizvodi 15 članova udruge, a prvi slatki plodovi tog "boutique" voća moći će se konzumirati već za 20-ak dana, kada očekuju i službenu promociju brenda.

Oznaka ZG trešnja značit će da se to voće proizvodi kontrolirano, po svim pravilima struke, te da ih proizvode korektni i pošteni voćari, tvrdi Kljaković Gašpić. A kako je proizvodnja skupa i traži puno znanja, rada i radne snage, cijena kilograma zagrebačkih trešanja ili dvije mjerice "dobre vage" neće ni ove godine biti niža od 30 kuna. Zagrebačke trešnje, tvrde proizvođači, nikako se ne mogu mjeriti s jeftinim, ali bezukusnim marokanskim i tuniškim zbog kojih građani gube povjerenje i u domaće koje do njih stižu svježe, najkasnije 24 sata nakon branja.

I raritet su, s obzirom na još uvijek skromnu proizvodnju od 80 do 100 tona u ovoj godini.

Kad novi nasadi dođu u rod, zagrebački voćari računaju na 500 do 600 tona.

>> Crvene banane, bodljikave tikvice i plavi krumpiri hit su u Hrvatskoj

>> 3 super razloga zašto biste trebali jesti trešnje

Komentara 9

ZA
zambezi
09:53 18.04.2015.

Malo ce si ih moc priustit po toj cijeni. Za tu lovu kupis kilu vratine i kilu krompira i nas 4 se ubije od klope.

SA
samoborka
09:20 18.04.2015.

Mukovsky...znas li ti koliko gradjana RH pusi? U vrhu smo Svijeta po br pusaca. Kutija cigareta kosta preko 20kn. Pa prema tome, ako gradjanima RH nije puno da dati 20 i vise kn (i to Svaki Dan) za kutiju otrova, onda im sigurno ne bi smjelo biti previse dati 30kn za kg vitamina i zdravlja u obliku voca, iza cije cijene ujedno stoje trud i rad vrijednih ruku.

Avatar Vigo__the__Carpathian
Vigo__the__Carpathian
12:05 18.04.2015.

Mi Hrvati smo poznati mesozderi.Janjetina,odojak,slanina,kulen,prsut.Ma koji vitamini i voce.Nije ni cudo da umiremo prije EU prosjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije