Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svaki dan oko 500.000 vozila

Nova ideja ZET-a kako smanjiti prometne gužve u Zagrebu!

javni bicikli
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
19.04.2016.
u 14:04

Uzor im je Beč, gdje se u najam nudi 1500 vozila na dva kotača. Zeleno svjetlo planu sljedeći bi tjedan trebala dati Gradska skupština, i to proglašavanjem usluge komunalnom djelatnošću

Gužve na cestama kojima svakodnevno krstari oko 500.000 vozila gradska uprava pokušat će smanjiti razvojem sustava javnih bicikala, koji od 2013. u Zagrebu funkcionira tek kao pilot-projekt tvrtke Nextbike.

Saznajemo da će brigu o gradskim biciklima najvjerojatnije preuzeti ZET te da će se njihov broj znatno povećati, a mreža lokacija na kojima se mogu preuzeti i ostaviti sa sadašnjih 15-ak proširiti na oko 50.

Dnevno 2000 prolazaka

Tako će se bicikli za najam naći na okretištima, u javnim garažama, blizu fakulteta, čime bi se povećala brzina dolaska do odredišta korištenjem javnog prijevoza. Zeleno svjetlo projektu sljedeći bi tjedan trebali dati zastupnici u Skupštini, i to proglašavanjem usluge javnih bicikala komunalnom djelatnošću, nakon čega će Grad nad tom uslugom imati pravo određivanja svih tržišnih uvjeta, od licenci do cijena.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Krešimir Dvorski iz tvrtke Sustava javnih bicikala Nextbike kazao je da s time nije upoznat, no kako takav model postoji diljem Europe, ali i Hrvatske. Ipak, napomenuo je da se svih 100 bicikala koji se u Zagrebu mogu iznajmiti, ali i infrastruktura, njihovo vlasništvo, dok je Grad u pilot-projektu sudjelovao besplatnim lokacijama za postaje za bicikle. Grad će morati i odlučiti hoće li otkupiti postojeće bicikle od Nextbikea ili će raspisati natječaj za nove.

Imamo 8500 prijavljenih korisnika koji su dosad ostvarili 130 tisuća najma i prešli 300 tisuća kilometara zagrebačkim ulicama

Krešimir Dvorski

Nextbike

Dvorski je objasnio da sustav radi tako da se korisnik mora prvo registrirati te da se za 79 kuna godišnje može svaki dan koristiti biciklom besplatno prvih pola sata, a potom mu se od uplaćenog oduzima 8 kuna po svakom satu, što je za 80% korisnika dovoljno za vožnju tijekom cijele godine.

– Imamo 8500 prijavljenih korisnika koji su dosad ostvarili 130 tisuća najma i prešli 300 tisuća kilometara, čime su smanjili zagađenje, ali i gužve u gradu – kazao je Dvorski. Iz Grada su istaknuli da je velik interes za korištenje bicikala u prometu vidljiv i putem dva prijenosna brojača prometa koji dnevno u prosjeku zabilježe i do 2000 prolazaka biciklista, a na godišnjoj razini 612.212.

Funkcionira i u Brodu

Dodali su i da je ZET u listopadu 2014. uveo uslugu “Biciklom na autobus” kojom je omogućen besplatni prijevoz bicikala na tri autobusne linije (Mihaljevac, Kraljevec i izvanredna linija za Sljeme), a do 2017. sagradit će se i biciklistička prometnica s obje strane Savskog nasipa. Model koji Zagreb želi uvesti funkcionira u Slavonskom Brodu, ali i Beču.

– U Beču je 121 postaja za iznajmljivanje 1500 gradskih bicikala. Prvi sat korištenja je besplatan, drugi je jedan euro, treći dva, a od četvrtog svaki dodatni sat 4 eura. Ako se prekorači 120 sati ili izgubi bicikl, kazna je 600 eura – kaže Ivana Ćosić iz Bečkog holdinga. Dodala je da je 95% svih vožnji do jedan sat, prosječna traje oko 22 minute, najčešće do 10 minuta.

Komentara 50

DE
demokršćanin
15:46 19.04.2016.

Možda je tako u Beču,ali u Zagrebu je drugačija situacija.Iako postoje biciklističke staze( koje su ponegdje šire od pješačkih ) biciklisti negdje ne voze po njima već po nogostupima i ljute se na nas pješake jer ih "ometaju".Negdje gdje ne postoje biciklističke staze,a na kolnicima nema prometa biciklisti umjesto da koriste kolnike guraju se sa pješacima i voze uskim nogostupima uz ljutnju što ih ne pustimo da koriste naš prostor.Nažalost ne poštivaju zebre već se guraju sa pješacima na njima.I tu je potreban biciklistički odgoj.A to nitko ne spominje.

DU
Deleted user
14:49 19.04.2016.

U Beču pješaci i vozači poštuju oznake biciklističkih staza, staza ima cijelim gradom, na križanjima biciklisti imaju prednost, nikome ne pada na pamet šetkarati po stazama za bicikliste, kao što normalnoj osobi ne pada na pamet šetati autocestom jer je taj čas prazna.

Avatar StudentZG
StudentZG
14:57 19.04.2016.

Uopće nije problem u dostupnosti bicikala jer se ne radi ni o kakvom luksuzu. Problem je u lošoj infrastrukturi pa tako biciklist može birati hoće li riskirati život među automobilima i tramvajima vozeći se po cesti ili se jedva provlačiti među parkiranim automobilima i pješacima po nogostupu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije