Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Zboru Zvjezdice prijeti iseljenje zbog duga za plin od 193.000 kuna

28.03.2010., HNK, Zagreb - 25. obljetnica zbora Zvjezdice pod ravnateljstvom Zdravka Sljivca. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Davor Visnjic/PIXSELL
27.02.2015.
u 12:30

Zvjezdice dobivaju račune za plin i preko 200 posto veće nego što bi trebali biti, i to zbog tvornice stakla koja je nekad bila u toj zgradi

Ambasadori su kulture pri Europskom parlamentu.

Održali su stotine koncerata. Postavili rekord u popunjenosti Hrvatskog narodnog kazališta 1991. koncertom za mir...

Jedna kotlovnica

Zbor Zvjezdice, koji djeluje unutar Glazbenog centra mladih, godinama nije imao prostor za vježbu. No onda su, nakon održane probe na stepenicama ispred Gradske uprave, 2004. ušli u gradski prostor u Kukuljevićevoj 32.

– U nedostatku mjesta za probe uselili smo se u prostor pun dugova, napravljenih zbog neplaćanja plina, zbog čega nam prijeti ovrha i iseljenje – kaže Zdravko Šljivac, voditelj zbora. Problem je u tome, dodaje, što čitava zgrada dijeli jednu kotlovnicu, a još 1996. godine tvrtka koja je bila u tom prostoru, Tvornica stakla Straža iz Huma na Sutli, pristala je, doduše samo usmeno, da se velik dio troškova plina prebaci na njih kao korisnika poslovnog prostora. Gradska plinara tako obračunava potrošnju plina po potrošnji kotlovnice za čitavu zgradu, ali obračunava po kvadraturi za industrijsku potrošnju. Zato Zvjezdice dobivaju i više od 200 posto veće račune. Luka Šimurina, predsjednik gradske četvrti Gornji grad, dodaje da se zalagao za odvajanje prostora i ugradnju vlastitog plinomjera, a sredstva su predvidjeli i u Planu malih komunalnih akcija tri godine zaredom.

Obratili se i Sandri Švaljek

– To ne dolazi u obzir jer za to moramo imati pristanak 51 posto stanara – kaže Šljivac.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Doveli su i nezavisne stručnjake koji su izmjerili da u zimskom razdoblju za prostor od 140 kvadrata prosječno mjesečno maksimalno potroše do sto eura. Umjesto toga, oni dobivaju račune i do osam tisuća kuna. Iz Gradske plinare kazali su da se obračunavanje koeficijenta regulira Službenim glasnikom grada Zagreba.

– Glazbeni centar mladih ima potpisan ugovor o korištenju prostora sa Gradom, a koji je u nekoliko navrata (zadnji dopis je od 28. 1. 2015.) upozorio korisnike prostora da su dužni platiti dugovanje za utrošeni energent Gradskoj plinari Zagreb-Opskrba, Dug je narastao na 193.000 kn od 1. siječnja 2008. do 12. siječnja 2015. – kažu iz Plinare.

S problemom je upoznata i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja je na posljednjem sastanku sa Šljivcem obećala pozabaviti se tim predmetom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije