Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan gospodarenja otpadom

Zbog spalionice Resnik gubi vodozaštitni status

14.07.2014., Zagreb - U staroj gradskoj vijecnici odrzano je javno predstavljanje Plana gospodarenja otpadom do 2015. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
16.09.2014.
u 12:30

Gradska skupština 24. rujna glasovat će o ukidanju vodozaštitnoga područja

Spalionica otpada gradit će se u Resniku.

Tome u prilog govori i novi prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se prostoru predviđenom za gradnju postrojenja ukine status vodozaštitnog područja. Iako je područje Resnika, uključujući mjesto gradnje spalionice, vodozaštitno područje na kojem se izričito zabranjuje skladištenje i odlaganje otpada, gradnja odlagališta, građevina za zbrinjavanje otpada, uključujući i spalionice, ona će ondje ipak ''niknuti''.

Pitanje tehnike i novca

– Da će se spalionica graditi u Resniku, poznato je još od 2006. kada su to izglasovali SDP-ovci. Sada je samo pitanje kakva će se spalionica graditi, odnosno kojom će se tehnikom spaljivanja koristiti, kojeg će biti kapaciteta i koliko će sve to stajati – kazao je Darinko Kosor, predsjednik Skupštine.

Dodao je da je tražio da se iz Plana gospodarenja otpadom, o kojem će se također glasovati na sjednici Gradske skupštine 24. rujna, izbaci točno određena tehnologija spaljivanja smeća, određen kapacitet od 400 tisuća tona i procjena troškova od 400 milijuna eura.

– Svi ostali detalji Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom bit će definirani Studijom izvodljivosti i Studijom utjecaja na okoliš, dok je Plan gospodarenja otpadom samo planski i okvirni dokument koji nam je potreban da možemo ispuniti zakonski uvjet da krenemo s daljnjom procedurom – istaknuo je Kosor.

Za razliku od njega, šef zagrebačkog HDZ-a baš u tim nedefiniranim detaljima vidi opasnost.

– Plan bez financijske slike i kapaciteta nije potpun, a još je spornija lokacija u Resniku na kojoj Grad planira izgradnju na 250 tisuća kvadrata, dok je vlasnik samo 15 tisuća – kazao je Andrija Mikulić te dodao da je sporna i stavka da je za gradnju spalionice moguće angažirati i strane ulagače jer se Grad očito neće moći zadužiti.

''Sramotna odluka''

Sramotnim smatra i ukidanje vodozaštitnog područja u Resniku.

– Mi ne podržavamo lokaciju Resnik jer su i Mjesni odbor Resnik i Vijeće četvrti protiv gradnje pa je žalosno da gradonačelnik Bandić ne sluša molbe svojih građana.

A protiv gradnje spalionice u Resniku za vrijeme trajanja javne rasprave tijekom ljeta pristiglo je 59 primjedbi građana, tvrtki, institucija, dok je mjesni odbor te gradske četvrti zatražio od Skupštine i gradonačelnika Bandića da 'konačno krenu ozbiljno analizirati i planirati adekvatno rješenje umjesto spalionice".

Komentara 9

FA
fakin2012
14:46 16.09.2014.

spalionicu treba sagraditi na mjestu paromlina, za to iskoristiti sredstva EU, prvi put za obnovu spomenika nulte kategorije, drugi put za zbrinjavanje odpada. Kod paromlina bi bilo moguće voziti smeće vlakom iz cijele Hrvatske...

Avatar pavo24
pavo24
14:08 16.09.2014.

Da će se spalionica graditi u Resniku poznato je još od 2006. kada su to izglasali SDP-ovci. Sada je samo pitanje kakva će se spalionica graditi, odnosno koju će tehniku spaljivanja koristiti, kojeg će biti kapaciteta i koliko će sve to koštati - kazao je Darinko Kosor, predsjednik Skupštine.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:33 16.09.2014.

Sućut stanovnicima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije