Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zbog čega HDZ i SDP čekaju s objavom imena svojih kandidata za šefa Zagreba?

skupstina (1)
Foto: Pixsell
28.10.2016.
u 16:47

Pobjedi li za šefa SDP-a, hoće li Bernardić odustati, a Mikulić se zamijeniti Prgometom?

Dvije različite stranke, dva ista problema, a sve bliži rok za identičan cilj. Tako se ukratko pod zagrebački  i SDP i HDZ može podvući crta. Sat otkucava, sedam je mjeseci do izbora, a dvije najjače stranke šute. Ni prezentacije programa ni čvrste potvrde kandidata. U HDZ-u se još nisu odlučili bi li na Milana Bandića poslali Andriju Mikulića ili Dragu Prgometa, a SDP-ov Davor Bernardić kao najavljeni kandidat u utrci za gradonačelnika želi biti i šef stranke, pa više nitko nije siguran u kojoj bi bitki Bernardić radije pobijedio.

Tako će dvije stranke, čini se, ponoviti grešku s prošlih izbora – kasno će predstaviti kandidate, zaokupljene drugim zbivanjima, dok svoje programe i rješenja već iznose dvije kandidatkinje – Anka Mrak-Taritaš i Sandra Švaljek. Hoće li se Mikulić povući pred Prgometom ili će tražiti stranačko povjerenje argumentima? I to onima da HDZ u Zagrebu nakon 16 godina ima čelne ljude u 50 posto mjesnih odbora i gradskim četvrtima. Ili će Mikulić morati pregristi usnu i prihvatiti činjenicu da ga mnogi stranački kolege na lokalnoj razini jednostavno ne vide kao zagrebačkog lidera koji im može donijeti pobjedu.

Hoće li Bernardić, vječni “mladi lav SDP-a” koji je tu etiketu, svjestan je, prerastao bez značajnih poteza na lokalnoj razini, ipak odustati od kandidature ako mu se posreći u izboru za šefa stranke? Možda o tome treba razmisliti, baš kao i Mikulić o svojoj poziciji, jer ako i bude izabran na čelno mjesto SDP-a, kako će sam pred sobom kao novi predsjednik stranke, koji mora napraviti preokret za cijelu stranku, možda morati pravdati poraz u metropoli? Ta rekao je sam, propusta više ne smije biti. Ostaje Bernardiću još jedan zadatak pobijedi li na izboru šefa stranke – zagrebačku organizaciju tada mora prepustiti novom šefu koji umjesto kritike Bandićeve politike nudi i rješenja. U redovima gradskog SDP-a takvih nije mnogo, ističe se Dominik Etlinger  angažmanom u Skupštini, ali i na terenu.•

Komentara 14

DU
Deleted user
23:05 28.10.2016.

pa valjda se dogovaraju...

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:55 31.10.2016.

SDP bi mogao podržati Andriju Mikulića kao bivšeg člana Saveza komunista Jugoslavije i funkcionera Saveza socijalističke omladine, sljednika SKOJA. Omladinski dio je Mikulić i pokopao a imovinu je razdijelio zajedno s desetak drugih iz ekipe danas razmještenih po raznim strankama i partijama i državnim atraktivnim pozicijama. Svi bi oni pozdravili takvu veći iskušanu suradnju bratskih političara. Na taj način bi smjenili Milana Bandića i pokazali zajedničku odanost istome cilju. A to je preotimanje zagrebačke blagajne iz ruka Bandićevog zavičajnog društva i stavljanje u ruke provjerenih partijskih političara koji će taj novac umjesto po zavičajnom kriteriju dijeliti prema partijskom. Što i HDZ-u i SDP-u odgovara, dakako!

DU
Deleted user
08:34 29.10.2016.

Zašto brišete komentare ako se napiše da se do početka rata Mikulić deklarirao kao Jugoslaven,pa ne pišu to na pemat ljudi već zato što o tome postoji dokument sa potpisom i štambiljem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije