Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neplaćene režije

Blokada računa prijeti 196.000 građana. Duguju 400 milijuna kn!

novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
19.08.2014.
u 12:00

Građani duguju za vodu, komunalnu naknadu, pričuvu, odvoz smeća..., pokazuju podaci Grada Zagreba i Zagrebačkoga holdinga

Računi više od 196.000 građana bit će blokirani ne plate li svoja dugovanja. Naime, toliko su ovršnih postupaka pokrenuli ili će pokrenuti Grad Zagreb i Zagrebački holding prema neplatišama koji su dužni za pričuvu, komunalnu naknadu, odvoz smeća ili naknadu za vodu. Ukupno je to oko 400 milijuna kuna.

Komunalna naknada

Najviše će se ovršiti neplatiše komunalne naknade iz koje se financira uređenje javnih površina, cesta, javne rasvjete...

– U tijeku je priprema ovršnih postupaka za komunalnu naknadu za stambene i garažne prostore na ukupan iznos glavnice komunalne naknade od 57,5 milijuna kuna – objasnila je Mirela Štanfel Marczius iz Gradskog stambeno-komunalno gospodarstva.

Ukupno građani za ovu uslugu duguju Gradu više od 165 milijuna kuna, a samo u prvih šest mjeseci 2014. ostali su Gradu dužni deset milijuna kuna. Neredovito se računi plaćaju i Zagrebačkom holdingu.

Tako na opomene koje je poslala gradska tvrtka zbog nepodmirenih računa za pričuvu nije reagiralo 15.227 građana, a kojima je u prošlom mjesecu izdano rješenje o ovrsi.

– Ne podmiruje li obveznik redovne obveze, dobit će opomene, a potom će uslijediti i postupci prisilne naplate koje pokreću pojedini vjerovnici prema zakonskoj regulativi kojom se regulira naplata svake pojedine naknade – objasnili su iz Holdinga proceduru izdavanja rješenja o ovrsi.

Velik broj građana neredovito plaća i naknadu za uređenje voda pa će tako njih 59.000 uskoro biti ovršeno.

Najviše pak Zagrepčani duguju za odvoz smeća Čistoći, koja nema način da smeće odvozi samo redovitim platišama jer se ono baca u iste kontejnere bez obzira plaćaju li se računi ili ne.

Tako ova Holdingova podružnica treba naplatiti od građana više od 227 milijuna kuna, koliki je ukupni dug nagomilan kroz godine.

U tijeku je gotovo 22.813 ovršnih postupaka, a bit će ih, kažu nam, i još.

Dug za vodu

– Važno je napomenuti da će podružnica Čistoća u rujnu 2014. godine podnositi nove prijedloge za ovrhu vezano za dugove građana koji su dospjeli na naplatu u 2013. godini, slijedom čega će se broj ovršnih postupaka protiv neplatiša znatno povećati – najavili su prisilnu naplatu iz Zagrebačkog holdinga.

Do grla su Zagrepčani dužni i za vodu, a prema evidenciji podružnice Vodoopskrba i odvodnja, u 2014. godini bila su aktivna 18.192 predmeta, spremna za utuženje.

>>Manje blokiranih građana, ali im je veći dug

Komentara 13

ST
strsljen2013
16:13 19.08.2014.

Ako me kalkulator nije prevario to je oko 2000kn po glavi, možda se to netko šali. Pitanje je gdje su 50 milijardi eura koje su isparile iz države. Nitko pravomoćno osuđen, nitko nije vratio ni 1000kn.

DO
Dotepenec
16:16 19.08.2014.

Slažem se sa stršljenom. Banke komotno mogu te dugove otpisati bez bojazni za minusom i umanjenim profitom. Na kraju krajeva dijelili su kredite za koje su znali da je nemoguće vratiti. Same su napravile krizu. I ono najgore daju kredite a nemaju pokriće i tko je tu lopov?

SA
samodinamo
14:23 19.08.2014.

tako treba, ovršiti sve neplatiše! bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije