Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova vizura grada

Završena gradnja najvećeg nebodera u Hrvatskoj

VMD centar, Strojarska
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/4
03.11.2014.
u 13:30

Građevinu od 25 katova visoku 96,15 metara i cijeli kompleks u Strojarskoj ulici u Zagrebu gradilo je 900 radnika samo 26 mjeseci. Autor projekta je arhitekt Davor Mateković, a investitor VMD promet, sa 100 milijuna eura

Prije nekoliko dana skinute su dizalice s najvišeg nebodera u Hrvatskoj, u Strojarskoj ulici, koji će bit useljiv do kraja godine. Neboder je visok 96,15 metara ima 25 katova i terasu na samom vrhu s koje puca pogled na cijeli Zagreb.

Neboder je dio poslovno-stambenog kompleksa u koji je domaća tvrtka VMD promet uložila oko sto milijuna eura. Za usporedbu, približno toliko teška je i investicija Ikee u Zagrebu, no za razliku od tog ulaganja, u Strojarsku je uložen domaći kapital. Cijeli kompleks pokazao je direktor tvrtke Antun Mikec, kazavši da je riječ o najvećem projektu koji se u protekle dvije godine gradio u Hrvatskoj.

Sadržaji za odmor

– Gradnja je trajala dvije godine i dva mjeseca, većina stanova je prodana, a trenutačno dogovaramo najam poslovnih prostora u velikom neboderu – kazao je Mikec. Uz veliki neboder, kompleks čine i manji neboder od 13 katova u kojem već nekoliko mjeseci posluju brojne tvrtke i institucije, dvije stambene zgrade sa 111 stanova veličine od 60 do 130 četvornih metara te dvije manje poslovne zgrade. Ispod cijelog kompleksa prostire se velika popločana podzemna garaža sa 850 parkirnih i garažnih mjesta te zasebnom autopraonicom. Unutar kompleksa nalazi se i dvorana za aerobik, sauna te dvorana za sastanke, prezentacije te rođendane i proslave.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Veliki poslovni prostor za simboličnu svotu tvrtka je iznajmila i tetama koje su otvorile privatan vrtić za 70-ak djece zaposlenih i stanara. Unutar kompleksa smještena je i trgovina mješovitom robom, dva restorana i kafića, a prostore su zakupile i privatne škole, ordinacije te najjače svjetske tvrtke i institucije. Poslovni prostor tvrtka iznajmljuje za 12,5 eura po kvadratu (uz 2,5 eura po kvadratu za sve režijske troškove), a stanovi su planuli za cijenu od 2200 do 2400 eura po kvadratu.

Garantiraju uštedu

– U zgradama imamo i najbolju telekomunikacijsku i informatičku opremu, što je privuklo brojne tvrtke te zasebne agregate za struju pa u slučaju problema s isporukom možemo funkcionirati posve neovisno – kazao je Mikec. Dodao je da su zbog izuzetne kvalitete i najmodernijih materijala troškovi za grijanje u njihovim stanovima manji za 50 posto u odnosu na susjedne zgrade.

– Ako netko za grijanje plati više od polovice troškova koliko imaju stanari u susjednim zgradama, mi ćemo mu pokriti trošak – istaknuo je Mikec. Napomenuo je kako je riječ o velikoj investiciji od koje se u državnu blagajnu slilo 130 milijuna kuna različitih poreza te u gradsku 26 milijuna kuna za komunalnu naknadu. Na gradnji kompleksa u špici je sudjelovalo i 900 radnika.

Komentara 62

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:26 03.11.2014.

U Sisacko-Moslavackoj zubaniji je najveca zgrada sa 6 katova tako da kad mi dodemo u Zagreb, za nas je to New York

DU
Deleted user
14:06 03.11.2014.

Lijepi moj Zagreb <3

IV
Ivanhop
13:51 03.11.2014.

Super izgleda i evo završena je jedna od rijetkih privatnih investicija u Hrvatskoj. Zanimljivo, tu investiciju su sdp-ovci pokušali sabotirati samo zato da napakoste Bandiću. Ma izgradnju svih ovih poslovnih nebodera u Zagrebu su ljubomorni esdepeovci pokušali sabotirati jer valjda ti neboderi zasjenjuju komunističko sivilo kojem se dive sdp-ovci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije