Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prof.dr. Stanko Uršić:

'Zastupnici, ako mislite na svoju djecu, glasujte protiv spalionice otpada'

12.09.2014., Zagreb - Prof. dr. Stanko Ursic, fizikalni kemicar i aktivni ekolog. Photo:
Foto: Marko Prpić/Pixsell
18.09.2014.
u 16:00

Ekološki model koji koriste San Francisco, Toronto i Seattle može i Zagreb, smatra fizikalni kemičar s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu

Prof.dr.sc. Stanko Uršić fizikalni je kemičar s Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Izvan akademskog okvira angažiran u ekološkim pitanjima, od problema otpada i smeća, prljavih industrija do ekološki zasnovane energetike. S njim razgovaramo o problematici zbrinjavanja otpada u Zagrebu.

::Zašto ste protiv izgradnje spalionice otpada?

Zbog toga što za njenu izgradnju ne postoji niti jedan opravdani razlog. Stroga, interdisciplinarna ekološka znanost o tome nema dvojbi. Prvo, spalionica je velik izvor teških i po zdravlje opasnih onečišćenja. Drugo, spalionica predstavlja silovanje svih ekoloških principa, dovoljno je spomenuti papir koji se može do sedam puta reciklirati. Treće, spalionica je suludo bacanje milijardi kuna u dim jer ona nikada ne može zaraditi niti jednu lipu osim ako se u zaradu ne računa besprizorna pljačka građana preko sve većih uplatnica. Samo pogon spalionice košta preko 150 milijuna kuna godišnje! I četvrto, ona je socijalno neprijateljski projekt jer uništava radna mjesta.

::Za što se Vi zalažete?

Za ekološki zasnovan sustav za gospodarenje komunalnim otpadom koji je jedino rješenje za problem komunalnog otpada.

::Možete li navesti gradove kojima je to uspjelo?

San Francisco, 11 kotareva, 4.300.000 stanovnika. Nema i neće spalionice, odvojeno prikuplja i reciklira preko 85%, opcija 100% do 2020. Toronto, 2.700.000, Seattle, 650.000, nastoje ga slijediti. Canberra, Muenster i stotine drugih.

::Što je po Vama opasno kod spaljivanja smeća?

Spalionica ništa ne rješava ali stvara nove, teške ekološke probleme. Trpanje nekoliko stotina tisuća tona smeća u peć rezultira dobivanjem nekoliko milijuna tona opasnog i ekstremno opasnog (plinovitog i krutog) kemijskog smeća koje zauvijek ostaje opasnost i kemijska bomba u okolišu. U središtu problema su notorni dioksini, najtoksičnije i najkancerogenije tvari koje znanost poznaje. Uzrokuju najmanje devet vrsta karcinoma, a uz to uzrokom su još velikog skupa teških razvojnih i drugih zdravstvenih poremećaja, bolesti i rušenja imuniteta. Stoga je priča o jako dobrim filtrima i malim ispuštanjima zapravo šuplja. Također, ne postoji nikakvo jamstvo da se u toj spalionici neće spaljivati i opasni otpad, a pitanje je i kamo s krutim i ekstremno toksičnim ostatcima. Izvoz, za velike novce? Deponiranje milijuna tona otrova negdje u Hrvatskoj?

::Što je opasnije, odlagati smeće ili graditi spalionicu?

I jedno i drugo je štetno i neprihvatljivo. To je kao da pitate je li gore da vam odrežu ruku ili nogu. Zašto birati između dva zla, kad je moguć i dohvatljiv izbor dobra?

::Stišću nas rokovi EU. Ima li vremena za uspostavu modela koji zastupate?

On se može uspostaviti u roku od šest mjeseci.

:: Uskoro će zastupnici u Skupštini odlučivati o spalionici. Kakvu bi odluku po Vama trebali donijeti?

Potpuno je jasno da, misle li na svoju djecu, unuke, na sve Zagrepčane i njihovo zdravlje i ako im žele dobro, jedina moguća odluka odbacivanje je spalionice.

::Zapad ne bježi od spalionica, posebno ekološki osviješten sjever Europe. Kako to objašnjavate?

Niste dobro obaviješteni. Švedska, koja je 'najžešća' za spaljivanje i na koju vjerojatno smjerate, reciklira polovinu, polovinu spaljuje. Neupućene zbunjuje što dodatno uzimaju norveško smeće i spaljuju, uz naplatu, ali im uredno vraćaju otrovne ostatke! No, tu je riječ o politici smanjenja uvoza nafte i potpora rada spalionica koje proizvode toplinsku energiju jer je u Švedskoj najveći dio godine grijanje nužno. Još 2012. Europski je parlament rezolucijom zatražio da se do 2020. potpuno napusti spaljivanje reciklabilnih materijala i biootpada. Američki je Kongres 1993. zabranio izgradnju 100 spalionica i otada se u SAD ne grade nove.

::Gradonačelnik Milan Bandić se nedavno u Skupštini obrušio na znanstvenike nazvavši Vas i kolege kvaziznastvenicima.

Izgleda nevjerojatnim da se netko tko u znanosti nikada nije proveo niti jednu sekundu, drzne ocjenjivati znanstvenike. Možda misli da je to kao nogomet gdje smo svi 'kompetentni' sve ako i nismo Pep Guardiola. U znanstvenoj je zajednici notorno kako se procjenjuju znanstvene kompetencije, a baze podataka dostupne su na internetu 24 sata 365 dana u godini svakom tko može razumjeti taj posao.

Komentara 21

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:54 18.09.2014.

Hm, nema rješenja za odlaganje radioaktivnog pepela koji ostaje nakon spaljivanja, nema zemlje za smetlište, nema lokacijske dozvole, nema novaca, nema vrelovoda kojim bi se imaginarna toplina pustila u toplinski sustav grada, nema pameti osim što se omalovažava i podcjenjuje struka. Lopovski i u tišini mijenja se urbanistički plan i područje vodozaštitne zone ukida se. Gradonačelnik je lagao da spalionice neče biti, a kad je dobio izbore, gura ne samo spalionicu nego još nekoliko gadarija smetlištarskih u paketu. Glavni projektant Vlah bio je stručnjak u tvornici parnih kotlova na Žitnjaku. I sad nek netko kaže da je to ozbiljna ekipa. Naravno, ekipa koja u Gradsku skupštinu dolazi po dobru plaču i besplatni ručak dignut će ruku. Posebno zastupnik Obad koji nikad nije rekao ni riječi i sjednice krati čitanjem novina i mobiteliranjem i Ljubica Matijević Vrsaljko, koja kao bivša pravobraniteljica za djecu misli da je igra sa dioksinima i furanima iz dimnjaka spalionice, baš dobra zabava za malu dječicu, ako dobiju priliku da se uopće rode. Eto to je ekipa koja nam želi sve najbolje u životu uz pjesmu što je nama ovo trebalo.

ZL
zlatokljuni
22:54 18.09.2014.

Dragi profesore! Neće kupljeni bandićevci glasati protiv spalionice jer ju on zagovara, kao ni ovi trolovi koji dežuraju da odmah ubace komentare i pljuju po intelektualcima, a da nisu valjda ni tablicu množenja pošteno savladali, jer su i oni valjda plaćeni po učinku! Nema etike i morala pa nema ni čovjekoljublja! Šta njih briga za tuđu djecu kad će oni svoju našim novcem zbrinuti u inozemstvu. Ali, "svaka rit sedne na šekret!" Kad-tad!

ER
eragram
09:59 19.09.2014.

Uršić se drži svoje struke i iznosi jasne stavove PROTIV. S energetske točke gledišta projekt je neodrživ - to Vam je kao da auto tankirate na hidrantu umjesto na benziskoj. Energetska vrijednost kuhinjskog otpada i mulja s pročišćavača je mizerna,a, a gorivo bi bilo oko 100.000 tona visikoenergetske plastike, koja se u HR uglavnom reciklira pouzoru kako se to radi u svijetu. Dakle bez te plastike spalionica ne može delati, ukoliko se neće uvoziti ili umjesto plastike da se koristi plin. A ako je plin to je preko 100m kubika godišnje ili oko 400m kuna troška. Dakle - NE SPALIONICI na Resniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije