Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt gradski vrtovi

Zapušteno zemljište u vojarni Taborec uredit će se i dodijeliti građanima da sade povrće i voće

gradski vrtovi
Foto: Grad Samobor
1/2
16.04.2015.
u 09:30

Natječaj će biti raspisan početkom 2016., radovi na zemljištu počinju najesen

Prostor bivše vojarne Taborec, na kojem je trenutačno obraslo šipražje, sljedeće će godine zauzeti gradski vrtovi.

Projekt je podržao i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak pa će tako Samobor biti drugi grad u Zagrebačkoj županiji koji će krenuti s gradskim vrtovima. Na taj su se potez odlučili zbog Samoboraca koji žive u stanovima.

Detalji natječaja nepoznati

Na obradivom zemljištu predviđeno je dvadesetak zasebnih parcela veličine do pedeset četvornih metara, a uz to Grad Samobor uredit će i zajedničke površine, pristupne puteve i staze te spremišta za alat.

– Postavit će se i klupe i kontejneri te vrtne sjenice i nadstrešnice – kažu iz Grada Samobora. Postupak davanja vrtnih parcela krenut će početkom 2016. godine, no na jesen će početi radovi na zemljištu. Potrebno je, kažu iz Grada, dovesti i nanijeti kompletno novu zemlju, koja će odležati preko zime ne bi li je na proljeće Samoborci mogli početi uređivati. Detaljni uvjeti i kriteriji prema kojima će se parcele dodjeljivati regulirat će se pravilnikom, nakon čega će biti raspisan javni poziv.

– Još ne znamo točno detalje natječaja jer nije ni raspisan, ali vjerojatno će se ići po principu ostalih gradova koji već provode projekt gradskih vrtova – kažu iz gradske uprave. Sudeći prema kriterijima u Zagrebu i Velikoj Gorici, parcele se dodjeljuju prema redu prvenstva na listi i ostvarenim bodovima. Pravo podnošenja zahtjeva za davanje na korištenje vrtne parcele ima osoba s prebivalištem na području grada gdje se vrtovi nalaze, a ne smije imati u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju drugo obradivo zemljište. Zahtjev za davanje na korištenje vrtne parcele podnosi samo jedan član kućanstva, a pravo i više bodova na listi prema kojoj se parcele dodjeljuju ostvaruju oni koji dulje žive u gradu koji raspisuje natječaj, građani s ukupnim prosječnim mjesečnim primanjima od 1000 do 2200 kuna, nezaposleni, umirovljenici, branitelji i korisnici socijalne pomoći.

Iskorištenost vojarne

O gradskim vrtovima razmišljaju u Zaprešiću te Dugom Selu, gdje su već odredili lokaciju – ispod novoga groblja. Projekt vrtova za Grad Samobor je značajan jer vodi prema krajnjem cilju – stopostotnoj iskorištenosti cjelokupnog kompleksa bivše vojarne. Tamo je dosad premještena policija, uskoro bi se u novu zgradu trebao useliti i Centar za socijalnu skrb, otvoren je dječji vrtić, uređena atletska staza, nogometno igralište, street work out park, poligon za streličare...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije