Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radna akcija u DV Bajka

Zapušteno dvorište vrtića roditelji sami obnovili i pretvorili u ekološki park

25.04.2015., Zagreb - Radna akcija djece i roditelja  Kad se male i velike ruke sloze sve se moze u djecjem vrticu bajka.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
27.04.2015.
u 09:30

Radilo se prema projektu arhitektice i mame kojoj djeca pohađaju ovaj vrtić

Duh zajedništva osjetio se u zraku ovu subotu prijepodne u dvorištu Dječjeg vrtića Bajka u Humskoj ulici.

Gotovo stotinu majki, očeva, djece, zaposlenika uhvatilo se kista, motike, čekića, lopate, a mnogi su zaprljali ruke u zemlji u koju su posadili sve što su donijeli sa sobom. U velikoj radnoj akciji svatko je imao svoj zadatak jer su znali točno što napraviti na određenom dijelu velikog dvorišta.

Poslužio i otpad

Naime, radovi su se izvodili prema projektu arhitektice Tatjane Liktar Elez, ujedno i mame malene Marte (2,5) i Bartola (4,5) koji pohađaju vrtić. O transformaciji zapuštenog dvorišta počela je razmišljati kada su se djelatnice vrtića na roditeljskom sastanku požalile kako je stanje vrtića sve lošije, a novca se nema za obnovu. Projekt je ova mama napravila u suradnji s kolegicom s posla, krajobraznom arhitekticom Majom Kljenak.

– Ideja je bila da se ne izrađuje skupi projekt, već da se iskoristi staro i da mu se nova namjena – kaže Tatjana Liktar Elez, dok je ravnateljica Vesna Hrvoj dodala da roditelji na taj način razvijaju i ekološku svijest djece o važnosti ponovne uporabe odbačenih predmeta. Za renoviranje su koristili i otpadni materijal poput starih guma, plastične i kartonske ambalaže, starih raznobojnih tkanina, čepova te drvenih podloga, koje su donijeli roditelji.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

– Domari su stare gume obojili i od njih napravili pješčanike i cvjetnjake. Od raznih plastičnih čepova izradili smo glazbene instrumente koje smo objesili po drveću i koji uz pomoć vjetra proizvode pravu malu prirodnu simfoniju. U tom će kutu dvorišta djeca učiti prepoznavati zvukove. Kartonske kutije poslužile su za izradu vlakića, razne tkanine za izradu šatora, od plastičnih boca napravljene su teglice u kojima će mali istraživači saditi začinsko bilje o kojem će svakodnevno voditi brigu i uočavati promjene u njihovu rastu – kaže ravnateljica Hrvoj. Posadili su i drvo trešnje, jabuke, šljive, kakija i lipu. Majke su na betonu iscrtavale miniraskrižja i labirinte, putem kojih će djeca učiti snalaziti se u prostoru. Uskoro će u dvorište dovesti i nekoliko kubika zemlje te napraviti brdašce s kojeg će se spuštati tobogan, dok će s druge strane izgraditi mali amfiteatar za razne predstave.

Novca nema 20 godina

Nove osmišljene kutke, od kutka za ptice preko glazbenog, avanturističkog, prometnog do edukativnog kutka, koristit će 250 djece, koliko ih pohađa ovaj vrtić.

– DV Bajka ima još tri objekta, a kad su vidjeli kako smo se mi složili, sad su i u drugim objektima pokrenuli slične akcije – kaže ravnateljica te dodaje da je do subote vrtić izgledao prilično otužno jer novac za obnovu ne dobivaju već 20 godina.

– Bila je to prevelika površina da ostane neiskorištena – kazala je odgojiteljica Nikolina Sivec, koja čuva 2,5-godišnju Martu.

Komentara 1

Avatar kavasaki74
kavasaki74
20:58 27.04.2015.

ova zadnja volonterka razvaljuje, uf uf uf !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije