Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzej ulične umjetnosti

Zapušteni i derutni gradski prostor pretvorili u pravi umjetnički atelje

31.08.2014., Zagreb - Muzej ulicne umjetnosti u staroj vojnoj bolnici u Vlaskoj 78. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
01.09.2014.
u 10:00

Direktorica Muzeja Ivana Vukšić zahvalila svima koji su koncept obogatili, od kiparskih instalacija do prostornih crteža

Jubilarno peto izdanje manifestacije Muzej ulične umjetnosti svoj je veliki finale jučer imalo u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87, gdje su za brojne posjetitelje bili organizirani obilasci postava, ali i zanimljivi performansi umjetnika, poput Gaelle Gottwald koja je izvela instalaciju "Poruka u boci", Brune Pogačnika Wukodrakule, legendarnoga Vladimira Dodiga Trokuta, ali i Duje Jurića koji je izveo rad simulacijom humanoidnog crtaćeg stroja.

Ovaj napušteni i derutni gradski prostor tako su, drugu godinu zaredom, oživjeli ulični umjetnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Izraela, Njemačke, Kine i Mongolije koji su dokazali da umjetnost nije samo za sterilne muzeje, pa su novim idejama i šarenim bojama zidovima ove zapuštene bolnice dali sasvim novu dimenziju.

Organizirana stručna vodstva bila su jučer do 18 sati, a posjetitelji su u večernjim satima uživali u koncertu grupe ABOP.

Stotine zainteresiranih gradana cijeli su dan obilazileovo velebno zdanje od oko 12 tisuća četvornih metara koje se u posljednjih nekoliko dana pretvorilo u pravi kreativni atelje. Direktorica Muzeja ulične umjetnosti Ivana Vukšić zahvalila je posjetiteljima i umjetnicima koji su ove godine obogatili koncept manifestacije od kiparskih instalacija do konceptualnih prostornih crteža. 


Već petu godinu od napuštenih zgrada stvaraju umjetnička djela
 

Komentara 3

GL
gigi.lamorozo.9
11:17 01.09.2014.

Svaka čast umjetnosti,ali od umjetnosti se ne živi, osim autora koji prodaju svoje umjetničke radove.Žalosno da se taj prostor nije upotrijebio, stavio u funkciju,neke proizvodnje,koja bi stvarala novu vrijednost, a da ne pričam da nam fale u Zagrebu bolnice, dječji vrtići itd.Pa mi sva mjesta u gradu stavljamo u službu neke umjetnosti,od uništenja zgrade Ferimporta i pretvaranja u muzičku akademiju,velike investicije koje mi plačamo porezni obveznici.Ljudi nemaju za osnovne dnevne potrebe života, ma njima netreba trenutno neka nova umjetnost,njima treba dati posao da rade i pune proračun tim svojim radom,a i svoj naravno novčanik iz kojeg servisiraju troškove života. Još jednom , nisam protiv umjetnosti,ali trenutno je prioritet sve napuštene i neiskorištene prostore staviti u funkiju stvaranja ,da se malo domači izrazim love,keša. Moj naklonček.

JA
james49
11:06 01.09.2014.

Bormeš su se i potrudili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije