Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravilno

Žale se na gradnju rampe za osobe s invaliditetom jer im uništava obrt

Mamutica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
30.10.2014.
u 13:00

Stanari tvrde da je bilo bolje da se izgradilo dizalo ili podizna platforma, peticiju će uskoro predati nadležnima

Gradnja se izvodi bez najave suvlasnicima zgrade, otežan je pristup ulazima zgrada, ali i poslovnim prostorima, a gradilište nije ni označeno odgovarajućom pločom s podacima o radovima. To su samo neke od pritužbi stanara Mamutice gdje je početkom rujna, kod ulaza na broju 71 koji se spaja na južni plato, počela gradnja rampe za osobe s invaliditetom.

Jesu za prilagodbu, ali...

Nemaju, kažu, ništa protiv toga što se pristup zgradi prilagođava potrebitima, ali je, dodaju, to trebalo napraviti na drukčiji način, pa postaviti, primjerice, dizalo ili odgovarajuću podiznu platformu. Napominju, također, kako je prekršen Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti gdje u članku 10. piše da se rampa koristi za svladavanje visinske razlike do 1,2 metra, dok je kod njih razlika čak dvostruko veća.

– Pišemo peticiju i već smo prikupili 80 posto potpisa svih suvlasnika zgrada. To ćemo ovih dana predati nadležnim institucijama, a u međuvremenu pozivamo inspekciju da utvrdi ima li odstupanja od pravilnika – istaknula je Marica Kocijan, jedna od pobunjenih suvlasnika.

Pao im promet

Iz Grada su im, dodaje, poručili kako se rampa gradi prema propisima, a neki se stanari žale da im je to uništilo posao.

– Meni je promet pao za čak 60 posto. Ljudi ne mogu ni doći do moje krojačnice zbog radova – požalila se Marija Vereš.

Prema riječima Milana Ožegovića, predsjednika Društva tjelesnih invalida, postoji jasan Pravilnik o prilagodbi, ali svjedok je, dodaje, velikom broju loše izgrađenih rampi u gradu.

Komentara 3

FA
fakin2012
20:29 30.10.2014.

ova velebno zidanje će definitivno ući u "čudesne građevine" i rubrike "vjerovali ili ne"?

TR
Trnjanec
07:01 31.10.2014.

Kao da grade katedralu, a ne rampu. Čuj, "početkom rujna"... Pa to treba u tri dana biti gotovo.

TV
tvrdapixa
12:09 31.10.2014.

A Sandrice da ideš za mišljenje pitati kojeg invalida u ovoj zgradi i okolici (ne predsjednika društva). Ili misliš da oni u cijeloj priči nisu važni?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije