Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Kraljica instrumenata"

Zagrmjele zaprešićke orgulje

Nove orgulje u Zaprešiću
Foto: Robert Rumenović
1/5
21.09.2014.
u 23:26

"Kraljica instrumenata" u Zaprešiću spada u kategoriju velikih orgulja, najveća svirala visoka je gotovo pet metara, donacija je župe Sv. Elizabete iz Kassela, a ima 34 registra i tri manualne te pedalnu klavijaturu

Od ovoga vikenda u lijepoj zaprešićkoj crkvi BDM Kraljice Apostola, čiji angažirani i požrtvovni svećenici na čelu s župnikom Vinkom Sudarom i inače vjernički život obogaćuju polivalentnim sadržajima, dodan je i jedan kapitalni – proradile su nove crkvene orgulje. Instrument, kraljica instrumenata, spada u kategoriju velikih, najveća svirala je visoka gotovo pet metara, donacija su župe Sv. Elizabete i Kassela, a imaju 34 registra i tri manualne i pedalnu klavijaturu.

– Splitski graditelj i restaurator orgulja Philipp Amon Polić, vodio je projekt postavljanja ovih orgulja u trajanju od 4 mjeseca od samog početka demontaže u Kasselu pa sve do uštimavanja svake pojedine svirale u Zaprešiću. U subotu uvečer zasjale su orgulje i po prvi put službeno u punoj snazi na kolaudacijskom koncertu koji je izveo maestro i orguljaš požeške katedrale Alen Kopunović-Legetin koji je svojom virtuoznošću uspio predstaviti sve zvukovne i dinamičke karakteristike te duh ovih orgulja. Blagoslovom župnika Sudara na nedjeljnoj misi, a u pratnji zaprešićkog orguljaša Hrvoja Banaja, u blaženstvu je započeo novi liturgijski život župe. Uzdignutoj atmosferi svetoga hrama svako su pridonijeli nastupi primadone HNK Mire Vlahović, zavidna sakralnog repertoara i crkvenog župnog zbora. Vjernici su novošću oduševljeni, orgulje će vjerojatno za sviraonik primiti mnoge majstore tog glazbenog specifikuma, a Zaprešić ima sreću da je upravo jedan ovakav vrijedni instrument baš tu pronašao svoje mjesto –rekao nam je o aktivnosti  Vinko Sudar, župnik čije se župe vjernici mogu dobro informirati na stranici Vinko Sudar SAC www.mka.hr.

Komentara 15

RA
rajkopolic60
16:18 22.09.2014.

molim komentatora philipp.amon-a da točno i konkretno navede što je to netočno, krivo i nepotpuno u mojoj informaciji, možda i sam nešto doznam, ili uredništvo, da ukloni paušalni komentar. informacija je napravljena volonterski u najboljoj vjeri i vjerovanju u lijepepe događaje kao što je obogaćenje župe velikim novim (rabljenim) orguljama. zvuk orgulja, i ovaj put, je bio bolji od retorike.

BE
bellelay
23:27 22.09.2014.

E to je to, sada već ovaj članak ima smisla. Čestitke župi, župniku i naravno majstoru orguljaru! :)

PA
philipp.amon
19:23 22.09.2014.

Eto, članak je sad ispravno napisan. Zahvaljujem uredništvu Večernjaka ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije