Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I mi ulje za utrku imamo

Zagrepčanima je maslina obrana

06.02.2016., Zagreb - Na Zagrebackom velesajmu u paviljonu 7 odrzava se 1. Festival maslina u Zagrebu. Zeljko Kolar i Sime Milisa.  DKS_56132107  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
08.02.2016.
u 12:16

Žive u metropoli, a vikendima se brinu o maslinicima u Dalmaciji

Zagrebački su maslinari proteklog vikenda organizirali prvi Festival maslina u Zagrebu. Da, zagrebački maslinari. Nisu im maslinici, naravno, u metropoli, već mahom u Dalmaciji i njezinu zaleđu. Kako kaže Željko Kolar iz Zagrebačkog maslinarskog instituta, svi njihovi članovi maslinike su ili naslijedili i preuzeli brigu o njima ili su vezani uz svoj kraj pa žive u Zagrebu, a vikendom odlaze u rodno mjesto.

Supruga dobila u dotu

Njih tridesetak okupilo se u udrugu, a Festival maslina u Zagrebu organizirali su da pokažu Dalmatincima kako takvo okupljanje može uspjeti i kada se ne održava na mediteranskom području, rodnoj grudi masline. Zagrebački maslinari nemaju velike maslinike i ne proizvedu puno ulja, no izazov im se što bolje brinuti o maslini, proizvesti što bolje maslinovo ulje i što boljim se pokazati na natjecanjima u njihovu ocjenjivanju.

– Nema među nama velikih maslinara, nema industrijske proizvodnje, nego što nastane iz ljubavi prema maslini. U prosjeku naši članovi imaju od sto do dvjesto maslina, a često organiziramo edukacije o maslinarstvu – ističe Kolar, koji maslinik u zaleđu Skradina ima jer mu ga je supruga dobila u dotu. Njezino nasljedstvo od pedesetak maslina on je proširio posadivši još 80.

Rodi bolje nego domaćima

– Kontinentalac sam pa mi je osobit kompliment kad mi maslina rodi bolje nego domaćima – kaže Kolar.

Šime Miliša naslijedio je maslinik sa 47 maslina u zaleđu Primoštena i o njima vodi brigu povremenim odlascima. Nije ništa dodatno sadio, no zadovoljan je s gotovo 80 litara ulja koje proizvede na godišnjoj razini.

Osim ulja i ostalih proizvoda od maslina, na izložbi na Zagrebačkom velesajmu moglo se naći i mnogo predmeta od drva masline, poput satova, daski za rezanje ili svijećnjaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije