Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otopljenje odnosa

Zagrebu trg u Moskvi: Vlada ruske metropole pokrenula incijativu

Moscow Kremlin tower, quay and river.
Foto: Reuters
1/3
10.02.2017.
u 14:26

Dodatni poticaj poboljšanju odnosa donijelo je nedavno imenovanje Tonćija Staničića hrvatskim veleposlanikom u Moskvi

Zagreb će dobiti svoj trg u Moskvi. Tamošnja je gradska vlast pokrenula inicijativu da se jedan od trgova glavnoga grada Rusije nazove po hrvatskoj metropoli. Kao sljedeći korak, na tom bi trgu u dogledno vrijeme trebao biti postavljen i spomenik Jurju Križaniću, hrvatskom svećeniku, piscu i političaru koji povezuje dvije države.

Pismo Bandiću

Ruska se strana nada da će pripreme za imenovanja biti gotove u najskorije vrijeme tako da proglašenje trga, ne dogodi li se nešto nepredviđeno u političkom ili drugom smislu, bude 25. svibnja, točno na 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Rusije. Nadaju se da će tom procesu pomoći i činjenica da je napokon imenovan hrvatski veleposlanik u Rusiji. Ovaj se potez može tumačiti i kao pokušaj ruske strane da pokaže dobru volju i sudjeluje u otopljenju odnosa između dviju država.

Vlasti Moskve, grada s više od 12 milijuna stanovnika, krajem prosinca 2016. poslale su pismo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u kojem su ga, među ostalim, informirale o namjeri da imenuje jedan od trgova glavnog grada Rusije Zagrebačkim trgom te o namjeri da na njemu postavi spomenik Jurju Križaniću. Pismo je potpisao Sergej Čerjomin, ministar vlade Moskve i voditelj odjela vanjskoekonomskih i međunarodnih veza grada Moskve.

Zasad se ne zna točna lokacija trga koji bi nosio ime zagrebačke metropole. Odluku o tome, među ostalim, donijet će radna skupina koja je formirana za te potrebe. Pretpostavke su da bi se nalazio negdje u Novoj Moskvi, no preuranjeno je govoriti o točnom mjestu.

Kao kuriozum, iz ruskog se naziva “skver Zagreb” iščitava da će na njemu biti raslinja i stabala, tako da bi trg nalikovao zagrebačkom Svačićevu trgu ili pak Trgu slobode u Osijeku. Naime, uz “skver”, Rusi za ono što u hrvatskom pokriva riječ “trg”, imaju i termin “plošad”, koji označava trg bez hortikulture, odnosno vrstu platoa. Primjerice, Crveni trg u Moskvi je “plošad”, isto kao i zagrebački Trg bana Jelačića.

Odnosi Rusije i Hrvatske dugo nisu bili idilični, što je eskaliralo kad je premijer Andrej Plenković u studenome, na obljetnicu Majdana, u Ukrajini govorio o nelegalnoj aneksiji Krima te pomoći Hrvatske savjetima vezanima za mirnu reintegraciju, na što je oštro reagiralo rusko ministarstvo vanjskih poslova. Unatoč tomu, posljednjih se mjeseci odnosi pomalo mijenjaju, kao i geopolitička slika svijeta.

Hrvatska više nego prije pokušava balansirati između interesnih sfera te ne isključuje suradnju ni s jednom državom. Krajem siječnja, nakon dugo vremena neaktivnosti, održane su političke konzultacije između predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, kad je pomoćnik ministra Gordan Bakota sa svojim kolegom Aleksandrom Bocan-Harčenkom razmotrio niz bilateralnih pitanja, a raspravljena su i pitanja vezana uz područje Jugoistočne Europe, kao i pojedine teme iz širih međunarodnih odnosa. Bocan-Harčenko sastao se i s ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom te sa suradnicima premijera Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Novi veleposlanik

Dodatni poticaj otopljenju odnosa donijelo je nedavno imenovanje Tonćija Staničića hrvatskim veleposlanikom u Moskvi. Više od dvije godine, otkako je s te dužnosti iz privatnih razloga otišao Igor Pokaz, mjesto hrvatskog veleposlanika bilo je prazno. Vakuum nije riješila ni Vlada Zorana Milanovića ni Tihomira Oreškovića, a što je u Moskvi tumačeno i kao politička poruka.

>> Otkriveno o čemu su razgovarali Donald Trump i Vladimir Putin u prvom telefonskom razgovoru

Komentara 55

Avatar komentatorx
komentatorx
14:58 10.02.2017.

Za svaku pohvalu. Politika se treba voditi svojom glavom gospodine Plenkoviću a ne da vas Bruxelles instruira. Lijepa gesta Rusije i Moskve i nadam se da će Zagreb znati adekvatno odgovoriti. Nama su Rusi prijatelji kao i svi narodi u Europi i nema razloga spram njih dizati diplomatske i ine zidove.

PP
pp
16:11 10.02.2017.

Rekao sam već i stojim kod toga. Rusofobija kod Hrvata je infantilna; znak nezrelosti. Rusija nikad nije učinila ništa nažao Hrvatskoj i Hrvatima. Rusija je priznala RH prije od SAD-a, iz Rusije smo nabavljali naoružanje, Rusija je vodila jednu vrlo izbalansiranu politiku za vrijeme rata (Više su nam zla nanjeli naši današnji zapadni partneri i prijatelji od Rusije). INA je uspješno poslovala u Rusiji. Rusi su nam uredno isplatili klirinški dug do zadnje kopjejke. Ruski turisti dolaze u Hrvatsku. Ruske banke nam daju kredite. Rusi su naručili puno brodova iz hrvatskih brodogradilišta. Hrvatska ima gospodarske interese izvoziti u Rusiju. Rusi su nam poklonili zgradu za veleposlanstvo u centru Moskve dok smo mi njima u Zagrebu dali šipak. Uz sve to ne vidim razloga zašto odnosi Hrvatske i Rusije ne bi bili pozitivni i dobronamjerni. Zašto? Jer Rusi imaju više interesa u Srbiji? Interesa, ne ljubavi. Rusi samo iskorištavaju ono što mogu. A tupava srpska rusofilija im se nudi na pladnju. To ne znači da mi ne možemo imati dobre odnose sa Rusijom iako Rusija ima nešto bolje odnose sa Srbijom. Mislim dajte odrastite. To što netko ima dobre odnose sa zemljom koju ne volimo ne znači da mi ne trebamo ili ne možemo imati sa tom zemljom dobre odnose. Ne znači da moramo volit Rusiju, ne znači da ćemo bit prijatelji i saveznici, ali možemo imati dobre odnose na međusobnu korist. Država se vodi glavom, a ne srcem. Politika se vodi razumom, a ne emocijama. Vrijeme je da odrastemo.

SX
sudbina x
15:25 10.02.2017.

Htio ne htio ipak moram pohvaliti ovu vladu...Nakon malo lutanja sve više pokazuje da zna što radi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije