Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znoj i suze

Zagrebački 'vatreni dečki' u borbi sa stihijom: Četiri dana i noći u paklu Korčule

požar
Foto: avna vatrogasna postrojba Grada Zagreba/Facebook
1/5
23.07.2015.
u 10:58

Vatrogasac Damir Ljubić već punih deset godina na obali radi isti posao

Kao i svaki put kada neki dio našeg priobalja zahvati jak požar, na teren izlaze iskusni vatrogasci Državnih interventnih postrojbi, među kojima je i jedna iz Zagreba. Riječ je o ljudima koji su posebno pripremljeni i obučeni za rad u takvim iznimno teškim uvjetima na krškom području. Tu spadaju i rad s helikopterima te specifičnosti gašenja koje takav prostor zahtijeva. Kako nam kaže Siniša Jembrih, zapovjednik Vatrogasne postaje Dubrava, neki od tih ljudi bili su i na do sada najgorem požaru na Korčuli 1998., a za ovaj koji na tom području bukti već četiri dana kažu da izgleda još gore.

Specijalci za požare

– Nakon tog požara stvorene su ove postrojbe, članovi kojih su posebno obučeni za gašenje požara na otvorenim prostorima. Čak je i za ove iskusne operativce, koji svako ljeto provode u Dalmaciji, to rad po izuzetno teškom i opasnom terenu – kaže Jembrih. Kakva je situacija na terenu, raspitali smo se kod najiskusnijeg člana Državne interventne postrojbe iz Zagreba na terenu Damira Ljubića koji, kako kaže, ima deset godina iskustva.

– Evo, upravo smo na pauzi. I kanaderi su stali. Na terenu smo od popodnevnih sati 20. srpnja i nismo stali. Mogu vam reći samo tri riječi – krv, znoj i suze, tako vam je otprilike izgledala situacija proteklih nekoliko dana. Jedan je vatrogasac ozlijeđen. Zbog dima stradaju oči, a i inače nas je malo. No usprkos tome atmosfera je odlična – govori nam Ljubić. Vatrogasac Anđelko Mihok jučer popodne ozlijeđen je, na rubnim dijelovima požarišta kada je kolegama nosio nastavke za cijevi. Staza od 20-30 metara bila je vrlo opasna; Anđelko je stao na drvo koje mu je probilo nogu pa je morao na šivanje. Pomoć mu je pružila lokalna bolničarka.

Vjetar stvara probleme

– Požar bi trebao biti pod kontrolom, no na ovom području nikada ne znate jer se smjer puhanja vjetrova stalno izmjenjuje. Stanovništvo velikom većinom reagira pozitivno, no ima i panike, kao što je bilo u utorak u Brnima, gdje nam ispočetka mještani nisu iskazivali povjerenje. No to se ubrzo promijenilo – kaže Ljubić, koji ističe kako problema s opskrbom nije bilo. Samo da je hladne vode!

Gasimo neprekidno četiri dana i četiri noći. Sada je stanje, može se reći, relativno dobro – kaže Ljubić.

Danas će se na požarišta uputiti još 24 zagrebačka vatrogasca i pet vozila.

 

>> Gori još kod Ponikva na Pelješcu, u prevrtanju cisterne ozlijeđena dva vatrogasca

Ključne riječi

Komentara 16

ZG
zgblabla
11:50 23.07.2015.

jučer je gospođa novinarka na Tportalu napiasal da su vatrogasci otišli jesti i kupati se a da su domačini sami gasili s opremom koju su ostavli. taj članak me posebno razljutio zbog naslova i jedne temeljne činjenice , a tkoko i još uz vatrogasce vojnike i ostale trebao gasit? .. tko je uz vojnike 91 branio svoja sela'?tko je uz vojsku u Gunji branio od poplave? Toliko "naši" novinari pljuju po svojima da nije niti čudo da smo za neke strance naj običnije seljačine

DU
Deleted user
11:16 23.07.2015.

Svaka cast ovim ljudima.

SW
swimm
11:23 23.07.2015.

to je krvnicki zarađena placica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije