Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rade ilegalno

Zagrebački taksisti: Ne zabrani 
li država rad Uberu, idemo u prosvjed

taksiji
Jurica Galoić/Pixsell
29.10.2015.
u 13:14

Taksisti kažu da za Uber voze i obični građani, bez oznaka taxi, što je, tvrde, i protuzakonito

Zagrebački taksisti zatražili su, nakon jučerašnjeg sastanka s nadležnima iz Ministarstva prometa i gradskog Ureda za promet, od inspekcije Ministarstva zabranu rada Ubera zbog toga što, kažu, radi potpuno ilegalno.

– Očekujemo ili da rade po pravilima kao mi ostali ili da im se zabrani rad – kazao je Ivan Pilko, potpredsjednik Udruženja Radio Taxi Zagreb koje okuplja 1100 od oko 1500 taksista u Zagrebu. Imaju, ističe, i dokaze protiv Ubera, jer su si dali truda i sami se voziti s Uberom.

– Navode da za njih voze samo taksisti s dozvolama za taksiranje, što nije točno. Ima nekoliko takvih, ali i običnih građana bez taxi oznaka na autima, što je protuzakonito – kaže Pilko.

To je taksistima i najspornije jer, tvrde, ne poduzme li se nešto, vozit će sve više građana u potrazi za poslom.

– Takvima će se isplatiti jer će voziti i zaraditi barem sto kuna – istaknuo je Pilko. Što se tiče taksista s dozvolama koji bi mogli voziti za Uber, kazao je da ih je najviše desetak jer od njih 150 koji nisu u udruženju i tvrtkama, većina neće voziti da 25 posto naplate ide Uberu. Pilko ističe da vlastima daju tjedan dana da nešto poduzmu.

– Ako ne učine ništa, organizirat ćemo prvo miran prosvjed. Taksista je u Zagrebu previše, a ima i oko 200 ilegalnih. Ako Uber opstane ni inspekcija neće moći uvesti red jer takva vozila nemaju oznaku taxi – ističe Pilko.

Iz Ubera su poručili da im je “svaki vozač u potpunosti kvalificiran profesionalac s komercijalnom dozvolom” i da im se mogu priključiti svi taksisti

Komentara 29

KL
Klingonz
16:29 29.10.2015.

Nedavno sam se vratio iz usa i samo sam se vozio uberom. Niti jedan taxi nema oznaku uber. Bolje vam je da spustite cijene te da kvalitetom izborite za kupce.

KA
Karas
14:29 29.10.2015.

sta se ta stoka buni....ako vam se ne isplati taxirat, vi na lopatu...nitko vas ne prisiljava da taxirate!!

CR
CrniMax
17:03 29.10.2015.

Zašto bi netko plačao sva davanja i državne i gradske namete a netko ne bi, ili svi plačaju ili nitko. Kao prvo ja bi kategorizirao vozila, ne može biti ista cijena za Mercedes S klasu i staru škodu feliciju, i sve nelegalne koji taksiraju na divljaka prilikom kontrole zapljenio auto, pa kad dobe licencu i plate sve što su i drugi tek bi im onda vratio vozilo. Ne može se uspoređivati cijena za rad na crno i kad moraš sve doprinose platiti, to nije fer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije