Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bandićev projekt fasada napokon prošao

Zagrebački New Deal od dvije milijarde kuna zaposlit će 10.000 ljudi

21.03.2017., Zagreb, Cirilometodska ulica 5 -Sjednica zagrebacke Gradske skupstine. Na predlozenom dnevnom redu je 55 tocaka, medju kojima i prijedlog zagrebackoga gradonacelnika Milana Bandica za promjenu Statuta grada Zagreba, kojim bi nacionalne manjin
Igor Kralj/PIXSELL
22.03.2017.
u 11:30

Manjine je gradonačelnik povukao sa Skupštine, ali je najam prostora za đake iz Vrbana dobio "da"

Nikad nije bio tužniji, nesretniji i razočaraniji, a još ima i temperaturu – povlačenje točke o promjeni gradskog Statuta s jučerašnje Skupštine ražalostila je, požalio se, gradonačelnika Milana Bandića, koji je i prije početka sjednice znao da promjena kojom bi se omogućila zajamčena zastupnička mjesta za tri pripadnika srpske, dva bošnjačke i jednog albanske nacionalne manjine nema šanse kod zastupnika.

Mičem, ali ne odustajem

Danima prije zastupnici iz svih stranaka kritizirali su prijedlog nazivajući ga kupovanjem glasova prije izbora, a iako je odlučio povući ga, Bandić se obvezao sjesti s manjinama i uključiti ih u rad Skupštine, makar kao dio svoje 365 stranke.

– Prijedlog povlačim, ali od njega ne odustajem – demonstrativno je obznanio gradonačelnik, koji je zastupnicima “popustio” i pri odluci o sufinanciranju obnove pročelja. Tek nakon amandmana HDZ-a, HSP-AS-a i BUZ-a, koji su zahtijevali Povjerenstvo za određivanje prioriteta, prihvaćeno je da će Grad za obnovu uličnih fasada davati 80 posto pune cijene, a za dvorišna 60 posto. Kako se već sad za “ušminkavanje” prijavilo oko 3000 zgrada, a očekuje se još 2000 prijava, obnova cijeloga grada trajat će od šest do osam godina, a za to će se iz proračuna izdvojiti dvije milijarde kuna.

– Bit će to zagrebački New Deal – rekao je Bandić pa dodao kako će se na radovima zaposliti “sigurno oko 10.000 ljudi”, a dvije trećine iznosa koji će se dati za fasade vratit će se porezima i prirezima. Koji će ostati kakvi su bili jer amandman SDP-a kojim se predlagalo da se prirez smanji s 18 na 16 posto nije prošao. “Da” su zastupnici zato dali novom objektu u koji će ići dio đaka iz premalene OŠ Alojzija Stepinca na Vrbanima III. Nastavu će od jeseni pohađati u prostorijama Zagrebgradnje, za čiji će najam Grad u 10 godina dati 28 milijuna kuna. Za razliku od prijedloga s prošle sjednice, koji su zastupnici odbili, novac koji će se davati za najam “ući će pod račun za kupnju”, odnosno prostor će nakon otplate postati gradski.

A što je sa Sveticama?

Ukinuta je i Koncertna direkcija te pripojena Lisinskom, a raspravljalo se i o Sveticama, o čijem je stanju detaljno i fotografijama izvijestio SDP-ovac Dominik Etlinger, koji je objasnio da HNS krši ugovor s Gradom jer još nije sagradio nogometni kamp.

– Bit će do sljedeće godine – rekao mu je Bandić, koji ne vidi nikakvo kršenje ugovora, već “financijsku krizu” zbog koje HNS još nije iskoristio prostor. S iskorištavanjem prostora problema ipak imaju filmaši jer je HNS-ovcu Tomislavu Stojaku na pitanje planira li izbaciti Hrvatski filmski savez iz Tuškanca, odgovorio da će “raskinuti ugovor sa svakim tko dani prostor ne koristi adekvatno”. Pitanje o gradskim vrtovima, pak, na aktualnom je satu imao “zeleni” Nenad Matić, koji je iskoristio priliku i da kaže kako “u nogometu uvijek pobjeđuje Njemačka, a u Zagrebu Bandić”.

Komentara 19

Avatar dario554433
dario554433
13:53 22.03.2017.

Bome sad trljaju s rukama u poduzeću Baumit . a vjerojatno je neko i u gradu dobio neku lovicu.

RP
rpzagreb
13:20 22.03.2017.

Konačno su zastupnici uključili minimum razuma i počeli raditi na sputavanju i onemogućavanju suludih ideja i projekata koje svakodnevno producira Bandić. A što se tiče plana obnova fasada i predviđenih dvije milijarde o tome ćemo uskoro pitati nekog drugog.

SU
SUBARU
12:27 22.03.2017.

Znači 10.000 purgera iz zavičaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije