Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bandićev sporazum

Zagrebački model parkiranja žele kopirati u Moskvi

Sergej Semjenovič Sobjanin
Facebook/Milan Bandić
Autor
Marko Biočina
17.10.2013.
u 11:00

Sve ih zanima! Osim parkiranja, Rusima je zanimljiv čak i gradski biciklistički promet

Organizacija parkiranja i naplate parkirališnih mjesta u Moskvi, glavnom gradu Rusije, uskoro bi mogla biti organizirana po uzoru na Zagreb. To je jedan od zaključaka jučerašnjeg velikog sastanka službenih delegacija glavnih gradova Hrvatske i Rusije, održanog u Moskvi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s prvim čovjekom Moskve Sergejem Sobjeninom potpisao je novi program suradnje dvaju gradova. Riječ je o svojevrsnom redovitom produljenju protokola o suradnji Zagreba i Moskve, dokumenta sklopljenog još 2001. godine, a temeljem kojeg su tijekom proteklih godina organizirani zajednički komunalni projekti te suradnja na poljima gospodarstva, kulture, sporta i obrazovanja.

Upravo ta suradnja razlog je zašto su odnosi glavnih gradova Hrvatske i Rusije danas na puno višoj razini od međudržavnih odnosa, a ta bi se suradnja u iduće dvije godine trebala produbiti transferom znanja i iskustva zagrebačkih stručnjaka na području organizacije prometa, ponajviše parkirališta. Naime, Moskva trenutačno nema nikakav sustav organiziranog upravljanja parkirališnim prostorom, a kako je riječ o području u kojem je Zagreb tijekom proteklih godina bio jedan od regionalnih lidera, čelnici moskovske gradske uprave zainteresirani su za takav model. Inače, o izradi preliminarne studije razvoja sustava naplate parkiranja u Moskvi, zagrebačko izaslanstvo, u čijem je sastavu bio i bivši čelnik Zagrebparkinga Mate Kraljević, u Moskvi je vodilo razgovore još prije nekoliko godina, no čini se da je inicijativa sad ponovno oživljena. Osim sustava organizacije parkiranja, kako se može iščitati iz potpisanog dokumenta, Moskovljani su zainteresirani i za zagrebački "know how" na poljima organizacije biciklističkog prometa, uspostave odvojenih prometnih traka za javni prijevoz te gradnje "park and ride" čvorišta za presjedanje između osobnog i javnog prijevoza.

Ugovorom su planirani i redoviti susreti stručnih izaslanstava dvaju gradova u Zagrebu i Moskvi, a od ostalih oblika suradnje valja istaknuti bogate zajedničke kulturne projekte u sklopu kojih će cijeli niz tamošnjih umjetničkih skupina posjetiti Zagreb.

>>Istražili smo: Parkirališta sve kraća i uža, a auti veći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije