Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupljanje ruku

Zagrebački HDZ: Mi smo za ozbiljno vođenje grada, tražit ćemo i promjenu imena Trga maršala Tita

28.04.2016., Zagreb -  U starogradskoj vijecnici odrzana je 38. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
06.05.2016.
u 16:44

S HDZ-om gradonačelnik Bandić ima većinu, a i umirovljenici će dalje s njim, oporba proziva: Sve za vlast. Izgledna je i podrška dvojice HSS-ovaca, dok narodnjaci poručuju da za novoga čelnika Skupštine “mogu odabrati koga god žele”

Plave kartončiće koje gradski zastupnici podižu u zrak kako bi dali svoje “da” Milan Bandić više neće pomno brojiti. Plavu boju odsad slobodno može zvati svojom sretnom jer odluke predložene Skupštini uskoro bi se mogle donositi same od sebe.

Jedva su dočekali

Uza 16 svojih zastupnika, zagrebački će gradonačelnik na svojoj strani imati i deset ljudi iz kluba HDZ, HSP Ante Starčević i BUZ, pa time automatski i većinu u Gradskoj skupštini, a lobiranje za dizanje ruku za njega će biti, kako se sam voli izraziti, “lanjski snijeg”. S Bandićem će dalje i umirovljenici, potvrdio je HSU-ov Grgo Jelinić, predsjednik kluba od tri zastupnika, a vrlo vjerojatno i dva HSS-ovca, koji će, neslužbeno doznajemo, ići s onima koje im naredi vrh stranke, na nacionalnoj razini koalicijom vezan uz HDZ.

A iako upravo iz HDZ-a tvrde kako neće u koaliciju s Bandićem pošto-poto, iz SDP-a, trenutačno najveće oporbene stranke u Skupštini, ironično kažu: “Milan je na ljetovanje prvo vodio za ruku Kosora, a sada će HDZ.”

Lobiranje za dizanje ruku za Bandića će biti, kako se sam voli izraziti, “lanjski snijeg”. Imat će automatski većinu u Skupštini kad mu prijeđe HDZ-ova koalicija, te HSU i HSS

Darinko Kosor u startu je znao da neće ostati do kraja u koaliciji. On je uvijek odlazio prije izbora da bi se mogao pozicionirati dalje od Bandića pa to radi i sada. Tko je glasao za te odluke za koje on sad tvrdi da su loše nego on, mogao je glasati protiv – rekli su iz zagrebačkoga SDP-a te dodali kako u njihovu klubu nema dogovora o jedinstvenom glasanju. Čak i kad znaju da bi trebali, kažu, prije toga sve argumente detaljno rasprave.

– Nismo poput HDZ-ovaca koji rade na principu “sve za vlast, vlast ni za što” – oštri su bili SDP-ovci koji službeno ne žele davati izjave dok se preslagivanje ne završi. Napomenuli su i kako HDZ ovakav ishod priželjkuje još od 2013. godine, kada su već nakon izbora htjeli s Bandićem.

– Ovo su jedva dočekali – kazali su iz oporbe, iz čijih redova dolazi i tumačenje kako bandićevci i hadezeovci u Skupštini već mjesecima surađuju.

To je prevažan posao

Tvrdi tako HNS-ovac Tomislav Stojak, koji kaže kako njegova stranka neće osporavati većinu, pa za novog predsjednika zagrebačke Skupštine “Bandić i HDZ mogu odabrati koga god žele”.

– Da se odabire demokratski, to bi bila osoba iz stranke koja u gradskom parlamentu ima najviše zastupnika, baš kako se to radi na državnoj razini – iskren je bio Stojak, koji je ponovio kako ni na početku Kosorova mandata nije bio za to da on postane predsjednik Skupštine, kao što nije podržao ni odluku Kosora da svoj posao na gradskoj razini obavlja volonterski. Zašto? Prevažan je to posao da se shvaća tako olako, kaže HNS-ovac.

Kako će ga shvatiti Andrija Mikulić, vidjet će se od 19.5., kada bi HDZ-ovac trebao preuzeti čelo Skupštine. A s deset glasova iz svog kluba, 16 bandićevaca, tri umirovljenika i vjerojatno HSS-om, to mu neće biti nikakav problem.

Komentara 24

TO
Torcidas
17:51 06.05.2016.

Ako maknete ime zločinca, masovnog ubojice moj glas imate.

MI
Mimizo
17:37 06.05.2016.

to trg zločinca treba nazvati trgom žrtava komunizma kao što i postoji trg žrtava fašizma

CA
Catalonia
19:40 06.05.2016.

Odavno je trebalo maknuti ime trgu... Sramotno je da se taj prekrasan trg zove po jednom od najvećih zločinaca i diktatora u povijesti čovječanstva....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije