Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prepoznat talent

Zagrebački fotograf Mario Pućić 'među 10 za koje ste već trebali čuti'

08.10.2015. Zagreb-Mario Pucic, student 3. god ADU, proglasen je za jednog od 10 fotografa u svijetu za koje trPhoto: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/4
09.10.2015.
u 09:55

Na svjetsku listu dospio svojim višegodišnjim projektom kojim, kaže, želi naglasiti važnost malih stvari u životu

Online foto magazin Fotografia koji se bavi isključivo radovima mladih i talentiranih fotografa za britanski je magazin kulture mladih Dazed sastavio popis nazvan "Deset fotografa za koje ste već trebali čuti": Na tom se laskavom popisu Dazeda čije online i tiskano izdanje pročita 1,7 milijuna ljudi našao i zagrebački fotograf Mario Pućić (30), student 3. godine snimanja i fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Akademiju je, kaže, upisao dosta kasno nakon što je shvatio da je fotografija to što želi, pristupio je prijamnom i prošao.

Uspjeh bez poznatog

Na prestižnu listu došao je sa svojim projektom ''No monuments while travelling''. U Fotografijinu komentaru stoji kako je uobičajeno na putovanjima slikati znamenitosti, poput Koloseja u Rimu ili mosta Golden Gate u San Franciscu. Mario je, pak, vrativši se s jednog od putovanja shvatio da na njegovim fotografijama nema ničega poznatog. Bili su to prizori koji su mu iz nekog razloga privukli pozornost. To ga je ponukalo da počne s ovim dugoročnim projektom kojemu je cilj naglasiti "važnost malih stvari u životu".

– Pokušavam banalne, obične stvari vidjeti na drugačiji način, dati im neku specifičnost. Nisam siguran koliko taj impuls kreće iz neke svjesne odluke, uglavnom samo krenem pa to ode u nekom smjeru – kaže Mario koji se fotografijom bavi posljednjih osam godina "za vlastiti gušt" a na ovom projektu radi pet godina i planira se njime baviti i dalje.

Ide još serijala

Fotografije iz serijala su zanimljive na neobičan način i sasvim uobičajeni prizori s kakve benzinske crpke, parkirališta, šume... doista postaju puno više od obične svakodnevne scene.

– Radim na još nekoliko paralelnih serija fotografija ali još nisu toliko opsežne, kaže i dodaje da je većina i ovih fotografija nastala kompaktnim aparatom, jer izbjegava nositi puno opreme.

– Krenulo je tako da su mi fotografije bile zamijećene na stranim portalima nakon čega su ih objavili neki online i tiskani magazini, odgovara Mario na pitanje kako je njegov rad dospio do utjecajnog kulturnog magazina za mlade.

Komentara 3

NE
nekomeobojci
13:29 09.10.2015.

Bez veze. Fotke bez dozivljaja, ili neceg posebnog kako sa umjetnicke tako i sa tehnicke strane ...

DU
Deleted user
07:46 10.10.2015.

A kak da čujemo za čovjeka, njegovu umjetnost , kada nas bombardirate Nekim bezličnim jebekima po novinama, od prve stranice na dalje. Koga više zanima neki Orban, Predsjednica, Karamarko, Milanović, Bandić! Oni su svojim riječima i dijelom sve pokazali! I dok nam odvlače pažnju od ovakvih ljudi, sportaša, ali ne slinavih nogometaša, nego sportaša koji sami od džeparca, osvajaju prvenstva Svijeta, tako je u umjetnosti, kulturi, kazalištu! Nisam vidio još sliku, recimo Predsjednice da ide u HNK! Ne, isto tako ove gore sve navedene, da idu u Mimaru na izložbu! Oni idu samo tamo gdje ima puno za jesti i piti Stvoreni su neki od njih da hodaju po Hrvatskim vinskim cestama! Umjetnost: "Što je to"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije