Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I nije baš pohvalno

Zagreb zadnji u Europskoj uniji po razvrstavanju otpada

otpad reciklaža
Davor Puklavec/PIXSELL
12.02.2016.
u 13:47

Prema rezultatima istraživanja Europske komisije na 28 glavnih gradova država članica EU, otpad najbolje razvrstavaju u Ljubljani, te Tallinnu i Helsinkiju, dok su Zagrepčani na samom dnu...

Zagreb je na posljednjem mjestu od 28 glavnih gradova država Europske unije po razvrstavanju otpada. Bolji od Zagrepčana u razvrstavanju su i u Bukureštu, Sofiji i Varšavi, a u cijeloj EU ekološki najsvjesnijima su se pokazali stanovnici Ljubljane.

Rezultati su to istraživanja Europske komisije u svim članicama EU, a u obzir se uzimala reciklaža metala, papira, plastike, stakla i biootpada. Ljubljana je sad na 55 posto reciklaže, slijede je estonski Tallinn s 47,2% te Helsinki u Finskoj s 38,6%.

Na porazne rezultate istraživanja upozorilia je Udruga za zaštitu okoliša Resnik koja se godinama bori protiv gradnje spalionice u tom naselju. Napomenuli su da je Ljubljana u centar za gospodarenje otpadom u kojem se sve razvrstava uložila 149 milijuna eura, dok Zagreb planira spalionicu otpada za 150 milijuna eura u kojoj bi se sve sirovine spaljivale.

– Podržavamo ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića u uspostavi sustava gospodarenja otpadom na načelima cirkularne ekonomije i  tzv. Zero Wastea u Zagrebu i Hrvatskoj – kazali su iz UZOR-a, koje je Dobrović prije podržavao.

Komentara 23

ZZ
zzz
17:25 12.02.2016.

Jadna i tužna činjenica.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
21:12 12.02.2016.

Hm, poštovani novinar nije dobro obavješten. Da Dobrović je od početka u priči sa udrugom koja polako otvara oči svima u gradu, kako izgleda gospodarenje otpadom na štetu građana, ali brojke nisu točne. Spalionica otpada i pripadajuči centar za gospodarenje otpadom koji bi je opskrbljivao RDF-om, dakle gorivim materijalom, koštao bi zagrepčane dvije milijarde i sedamsto milijuna kuna, predviđeno u prvom valu, a imajući u vidu broj aneksa ugovora koji je potpisan u izgradnji zagrebačkog pročistača otpadnih voda, najmanje još 50% tog iznosa, jer tako je radila ova gradska vlast sa gradonačelnikom na čelu. Ni iznos za ljubljanski centar za gospodarenje otpadom nije točan, nego je proizvoljna brojka koja govori o nekoliko projekata, a sama cijena centra je znatno manja od napisane. Malo edukacije i provjere pravih podataka i cijena ne bi škodilo "novinaru". Svi se nadamo da će se ovaj trend barbarskog zbrinjavanja otpada u gradu Zagrebu, uz nebulozne cijene zastarjelog spalioničarskog modela, pod vodstvom novog ministra, dokazanog stručnjaka u toj materiji, brzo promjeniti u korist korisnika usluga, a ne u korist rodijaka i kojekakvih mafijaških muljera, čiji je jedini interes dobit bez ulaganja. Nisu ni hrvati zadnji indijanci, samo ih u Zagrebu vode indijanci na čelu s posljednjim Mohikancem "delanja" i pretakanja iz šupljeg u prazno.

NU
nulanulasedam
19:53 12.02.2016.

A kao mi smo zapadnjaci ,ovo ,ono ,a na kraju gori od cigana-čak i oni recikliraju i razdvajaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije