Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prigodna marka

Zagreb na poštanskoj marci Austrije

Poštanska marka „Zagreb“ u izdanju austrijske pošte (1)
preslika iz brošure S. Herek
03.08.2012.
u 14:53

Poštanska marka nominalne je vrijednosti 0,70 eura i na njoj je prikazana stara zgrada pošte u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici iz vremena K. und K. monarhije

U sklopu serije "Stara Austrija“ austrijska pošta nedavno je izdala prigodnu poštansku marku "Zagreb“ ugodno iznenadivši sve filateliste, posebice hrvatske. Poštanska marka nominalne je vrijednosti 0,70 eura i na njoj je prikazana stara zgrada pošte u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici iz vremena K. und K. monarhije, useljena krajem kolovoza 1904. godine.

Ispred gotovo 108 godina stare zgrade vidi se tramvaj, konjska zaprega i plinska laterna što govori o okružju u kojem su Zagrepčani tada živjeli. Marku veličine 32,25 mm x 42 mm izdao je prof. Adolf Tuma, a tiskana je u offset-tehnici u nakladi od 400 tisuća primjeraka. Kako su nam rekli u glavnoj bečkoj pošti, uz marku "Zagreb“ otisnuta je i popratna brošura u kojoj je dan kratak povijesni pregled Austro-Ugarske Monarhije i položaja Hrvatske i Zagreba unutar nje. Prvoga dana prodaje u upotrebi je bio i prigodni poštanski žig istog motiva. Uz ovu, austrijska je pošta pripremila i marku Zagreba u srebru, čistoće 999,0 i debljine 0,1 mm. Srebrna marka Zagreba, veličine 20 x 26 mm, može se nabaviti u ekskluzivnoj filatelističkoj kolekciji "Numiphilum“ br. 20 i ograničene je naklade.

Komentara 1

MI
Milkica
15:29 03.08.2012.

Rječnik pod laterna upućuje na laNterna. Nije se baš pazilo u školi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije