Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportska inicijativa

Zagreb je kandidat za Univerzijadu 2016. godine

zagi
arhiva VL
22.02.2012.
u 16:00

Riječ je o pet do šest tisuća natjecatelja. Trenutačno nismo u mogućnosti opet organizirati Univerzijadu na svjetskoj razini jer cijena licencije za to natjecanje iznosi 20 milijuna eura – rekao je Zrinko Čustonja, predsjednik HSŠD-a

Nakon 29 godina Zagreb bi opet mogao organizirati Univerzijadu, najveće sportsko natjecanje studenata, no ovog puta riječ je o natjecanju na europskoj razini. Inicijativa potječe od Hrvatskog sveučilišnog športskog društva koje Zagreb namjerava kandidirati za Univerzijadu 2016. godine.

Postoji infrastruktura

– Riječ je o Univerzijadi na kojoj bi sudjelovali samo studenti iz Europe. Riječ je o pet do šest tisuća natjecatelja. Trenutačno nismo u mogućnosti opet organizirati Univerzijadu na svjetskoj razini jer cijena licencije za to natjecanje iznosi 20 milijuna eura, a europska razina za licenciju traži samo 50 tisuća kuna – rekao je Zrinko Čustonja, predsjednik HSŠD-a.

Kada je 1987. godine organizirana Univerzijada, Zagreb je dobio kapitalne sportske objekte – sportsko-rekreacijski centar Mladost, uređenje Jarunskog jezera i sportskog centra na Šalati, a, uz ostalo je izgrađen novi Autobusni kolodvor, otvoren muzej Mimara te uređen glavni zagrebački Trg.

– Sada imamo svu potrebnu infrastrukturu, pa ne bi bila potrebna velika financijska ulaganja. Smatramo ovaj projekt jako vrijednim jer bi izuzetno pridonio promidžbi Hrvatske i Zagreba, a ne traži velika financijska sredstva. Ne bismo jako opteretili ni gradski ni državni proračun – kaže Čustonja. Iako je prerano govoriti o brojkama, financijske projekcije već postoje.

– Prema procjenama, na organizaciju bi se utrošilo manje nego na dva dana natjecanja Snježne kraljice – dodaje.

Projekt Univerzijada u Zagrebu 2016. pokrenut je prije godinu dana, a tri su predložena modela u igri. 

– Želja nam je organizirati natjecanja u suradnji s gradom Rijekom ili se upustiti u međudržavnu suradnju s Ljubljanom. Treća opcija je da Zagreb sam organizira natjecanje – objašnjava Čustonja.

– Na projektu radimo već godinu dana, a prijave za ovo natjecanje počinju početkom 2013. Do kraja iduće godine znat ćemo hoćemo li dobiti kandidaturu. Mi smo spremni krenuti u realizaciju. Tek sada izlazimo s idejom jer želimo čuti povratnu informaciju – kaže Čustonja u ime Sveučilišnog društva.

Potporu su tražili i od Grada i Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci te Studentskog centra, gdje su naišli na pozitivan prijam, kaže.

Iz Sveučilišta u Zagrebu pozdravljaju ideju.

– Smatramo je vrlo dobrom, ali nismo upoznati s konkretnim detaljima pa ne možemo više komentirati – rekla je Tamara Dagen iz Sveučilišta. Gradske vlasti poručuju da su posljednje u nizu koje bi o Univerzijadi trebali odlučivati.

Jedan od sportaša koji je sudjelovao na Univerzijadi je vaterpolist Perica Bukić.

Mala Olimpijada

– To je jedno lijepo natjecanje, mala Olimpijada, ima simboliku druženja mladih, no u ovim vremenima treba biti oprezan i vidjeti koliko su opravdana financijska ulaganja. S obzirom na to da je ‘87. Zagreb sagradio kapitalne građevine, pretpostavljam da ulaganja i neće biti tako visoka, a interes koji natjecanje pobuđuje svakako je pozitivno. No, naglašavam, treba vidjeti koliko su opravdana financijska ulaganja – kaže.

Ključne riječi

Komentara 2

DE
detour
16:41 22.02.2012.

arena jos nije otplacena.

AU
autoritet
23:19 23.02.2012.

Ah vrijedni moderator briše kritike SDP-u koji uništava grad više od desetljeća... Što sam trebao napisati? Da nas partija dobro i pošteno vodi sve ovo vrijeme?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije